PATÉ UIT EIGEN FABRIEK

Al die verschillende patés die in de supermarkt staan uitgestald smaken eigenlijk een beetje hetzelfde. Een zelfgemaakt product wint het altijd van een fabrieksexemplaar.

Voor deze paté moet worden gekocht:

500 gram varkenslever

500 gram varkensgehakt

200 gram dungesneden ontbijtspek

1 ui

50 gram gedroogde pruimen

50 gram rozijnen

1 eetlepel bruine suiker

2 theelepels verse tijmblaadjes

1 eetlepels fijngehakte peterselie

zout en peper

Week de pruimen en rozijnen in water en laat ze uitlekken. Maal de lever fijn met behulp van een keukenmachine. Snipper de gepelde ui. Ontpit de pruimen en snijd ze in kleine stukjes. Meng het gehakt, de lever, ui, pruimen, rozijnen, suiker en kruiden door elkaar. Breng het op smaak met royaal versgemalen peper en niet al te veel zout. Bekleed een patévorm (of cakeblik) met de plakjes ontbijtspek. Schep het vleesmengsel in de vorm en leg ook bovenop enkele lapjes spek. Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie. Zet de paté in een schaal met kokend water. Het water komt tot circa het midden van van de patévorm.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 175 graden en laat de paté in ruim een uur gaar worden. Controleer de gaarheid met behulp van een satéprikker. Haal de paté uit de oven en uit het water. Plaats er een gewicht op. Bij voorbeeld een broodplank, waarop een zware pan wordt gezet. Zet de afgekoelde paté een etmaal in de koelkast en sla dán toe.

    • Anne Scheepmaker