Particulier spaart meer dan ooit

ROTTERDAM, 14 AUG. Nederlanders hebben in de eerste helft van dit jaar voor een recordbedrag gespaard. Het gespaarde bedrag nam toe met 11 miljard gulden tot 242 miljard gulden. Het spaartegoed per hoofd van de bevolking staat daarmee op een recordbedrag van 15.200 gulden. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld.

De inleg in beleggingsfondsen bleef daarentegen in de eerste helft van 1996 bescheiden. Per saldo nam het netto bedrag dat werd ingelegd met 2,6 miljard gulden toe.

Het CBS meldde vanmorgen in een toelichting een verband te vermoeden tussen sparen en beleggen. Het gezamenlijke bedrag dat wordt gepaard en belegd is de laatste jaren vrij stabiel op twintig miljard gulden. Uit de CBS-cijfers blijkt dat het spaartegoed fors is toegenomen, terwijl de rente op spaargeld is gedaald naar 3,4 procent. De inleg in beleggingsfondsen nam af, terwijl het rendement van de beleggingsfondsen juist toenam tot 7,6 procent in de eerste helft van dit jaar.

Het CBS wijt de terughoudende opstelling van particulieren voor beleggingen aan de teleurstellende resultaten in 1994. In 1993 en 1994 werden netto respectievelijk 14 miljard gulden en 14,4 miljard gulden in beleggingsfondsen gestoken. Vorig jaar was dat teruggelopen tot 4,9 miljard gulden.

Het spaartegoed per hoofd van de bevolking is sinds 1970 ruim verzesvoudigd van 2.400 gulden tot 15.600 gulden. Rekening houdend met tussentijdse inflatie, is het spaartegoed sinds die tijd verdubbeld.