Parlement Libanon neemt kieswet aan

BEIROET, 14 AUG. Het Libanese parlement heeft gisteren een nieuwe kieswet aangenomen ter vervanging van de wet die vrijdag door het Libanese Constitutionele Hof ongeldig werd verklaard.

Het Constitutionele Hof sprak zich tegen de oude kieswet uit omdat deze een onwettig onderscheid zou maken tussen Libanese burgers. Het Hof maakte vooral bezwaar tegen de voorgestelde indeling in kiesdistricten, bedoeld om pro-Syrische kandidaten te bevoordelen. Maronitische christenen, die tegen de Syrische militaire aanwezigheid in Zuid-Libanon zijn, werden in de eerdere versie van de kieswet geconcentreerd in enkele grote kiesdistricten. Door deze indeling zouden de maronieten slechts door een beperkt aantal parlementsleden worden vertegenwoordigd.

In de nieuwe wet is de 'oude' indeling in districten gehandhaafd met als kanttekening dat deze “bij uitzondering deze ene keer” zal worden toegepast. Een aantal oppositionele parlementsleden zou tegen de nieuwe wet willen protesteren bij het Constitutionele Hof. (Reuter)