'Misschien Wijers als D66-leider'

DEN HAAG, 14 AUG. D66-leider H. van Mierlo houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat minister H. Wijers (Economische Zaken) hem opvolgt als partijleider. Hoewel Wijers steeds heeft ontkend geïnteresseerd te zijn in het leiderschap van D66, bewilligt hij misschien alsnog in die mogelijkheid indien de partij te zijnertijd een beroep op hem doet, aldus Van Mierlo vandaag in een gesprek met de Volkskrant.

“Als algemene stelling zeg ik: mensen weten pas echt of ze het willen als ze voor de keuze staan. Of ze het willen, of ze het durven. Straks zegt Wijers om een of andere reden: ik doe het toch”, aldus Van Mierlo.

De minister van Buitenlandse Zaken, die tot gisteren met vakantie was, mengt zich hiermee in de opgelaaide discussie over de vraag met welke lijsttrekker D66 de volgende verkiezingen moet ingaan. Partijvoorzitter W. Vrijhoef en ex-senator J. Vis lieten onlangs weten daarvoor de huidige fractievoorzitter, G.J. Wolffensperger, ongeschikt te vinden. Vrijhoef zei dat de opvolger in elk geval uit de kring van huidige D66-ministers moet komen. Vis zag alleen Wijers voor de opvolging in aanmerking komen.

Wolffensperger zei afgelopen zondag zich door de suggesties van Vis en Vrijhoef “gekwetst” te voelen, en meende bovendien dat de twee de opvolgingsdiscussie ontijdig zijn begonnen. Van Mierlo vindt dat ook. Hij noemde de discussie “onnodig, contraproduktief en kwetsend”, dit laatste met name voor Wolffensperger. Van Mierlo heeft Vis al laten weten dat hij “een fout heeft gemaakt” door over de opvolging te beginnen.Hij sluit overigens nog steeds niet uit dat hij zelf de komende verkiezingen het lijsttrekkerschap op zich neemt.