Maradona voor privé-zaken naar ontwenningskliniek

ROTTERDAM, 14 AUG. “Ik ben in Zwitserland voor privé-zaken”, vertelde een lachende Diego Maradona gisteren aan verslaggevers op het vliegveld van Genève. “Ik heb hier mijn geld op een bankrekening staan.” Na aankomst vertrok de voormalige voetbalster echter direct naar een luxueuze kliniek in Clarens-sur-Montreux waar drugsverslaafden worden behandeld. In twaalf dagen hoopt Maradona daar verlost te worden van zijn drugsprobleem.

In zijn voetbalcarrire werd de 35-jarige Argentijn twee keer geschorst wegens het gebruik van drugs, in 1992 toen hij uitkwam voor het Italiaanse Napoli en in 1994 als speler van de nationale ploeg die deelnam aan het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. In 1991 werd hij in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gearresteerd wegens het in bezit hebben van cocaïne.

Voor zijn vertrek naar Zwitserland was Maradona zeer openhartig tegenover Argentijnse verslaggevers. “Ik heb een probleem waar iedereen vanaf weet. Ik wil de strijd tegen deze ziekte winnen, voor mezelf en voor mijn dochters. Ik wil gewoon gelukkig kunnen zijn met mijn gezin. De kliniek in Zwitserland is me door een vriend aangeraden. In Argentinië bestaat bij artsen te weinig kennis over dit soort zaken. Daarbij, in plaats van je te behandelen en je te genezen, pakken ze je alleen maar je geld af. Mij is verteld dat ik in de kliniek Zwitserland tachtig procent kans maak op genezing. De rest moet uit mezelf komen. Met mijn moed moet dat toch lukken.”

Medewerkers van La Prairie, de privé-kliniek met uitzicht op het Meer van Genève waar Maradona de komende twaalf dagen wordt behandeld, bevestigden noch ontkenden de opname van de voormalige international. “Wij laten ons nooit uit over de identiteit van onze patiënten en evenmin over hun behandelingswijze.”

De Argentijnse stervoetballer bevestigde in Genève nogmaals dat hij definitief een punt achter zijn voetbalcarrière heeft gezet. Afgelopen zondag had hij die beslissing al genomen, direct na het verlies van zijn club Boca Juniors tegen Estudiantes de la Plata. Maradona miste in dat duel een strafschop - zijn vijfde misser op rij vanaf de penaltystip. Daardoor was de laatste kans op de landstitel van Boca Juniors verkeken.

Na zijn behandeling in Zwitserland vliegt Maradona naar Canada, waar zijn broer Raoul woont. Daarna wil hij een bezoek brengen aan Cuba, om de sporters te ontmoeten die namens dat land deel hebben genomen aan de Olympische Spelen in Atlanta. Eigenlijk had hij liever naar de Verenigde Staten gegaan. “Maar dat land mag ik niet meer in”, zei Maradona.