Kort geding van leider Indonesische vakbond tegen detentie

JAKARTA, 14 AUG. Muchtar Pakpahan, de leider van de niet-erkende Indonesische vakbond SBSI, heeft een kort geding aangespannen tegen zijn detentie omdat hij meent dat zijn arrestatie in strijd is met de wet.

Pakpahan zegt dat zijn arrestatie, die op 30 juli plaatshad, indruist tegen een afspraak met de openbare aanklagers in Jakarta dat hij zich zelf een paar dagen later zou aangeven. De vakbondsleider eist van de autoriteiten een schadevergoeding van een miljoen roepiah (ruim 730 gulden) voor elke dag dat hij wordt vastgehouden. Volgens een van zijn advocaten, Luthfi Hakim, wijdt de rechtbank van het district Jakarta vandaag een hoorzitting aan de zaak. De verdediging tegen de aanklacht van Pakpahan wordt gevoerd door procureur-generaal Singgih en vier van Pakpahans aanklagers. De vakbondsactivist zegt in de aanklacht eveneens dat de autoriteiten niet hebben uitgelegd waarvan hij wordt beschuldigd.

De politie heeft de afgelopen dagen tien leden van de onlangs verboden Democratische Volkspartij (PRD) gearresteerd, onder wie partijleider Budiman Sudjatmiko. Zij worden verdacht van het aanstichten van de rellen die op 27 en 28 juli uitbraken naar aanleiding van de afzetting van Megawati Soekarnoputri als leidster van de semi-oppositionele Indonesische Democratische Partij (PDI). Daarnaast zijn verscheidene opposanten van het militaire regime, onder wie Megawati, haar zus Sukmawati en de dissidente schrijver Pramoedja Ananta Toer verhoord over de rellen.

Vandaag meldde het officiële persbureau Antara dat de politie zondag nog eens 28 mensen heeft gearresteerd op Bali. Zij worden ervan verdacht lid te zijn van de PRD. De verdachten zouden na de rellen op Jakarta naar Bali zijn gevlucht. Volgens het persbureau zei de gouverneur van het eiland, Ida Bagus Oka, dat de arrestanten littekens en wonden op hun lichamen hadden die aantoonden dat zij tijdens de rellen gevochten hadden met veiligheidsagenten. “Zij worden verhoord door de politie om uit te vinden of zij bij de rellen betrokken waren en hoeveel mensen zich nog verborgen houden op het eiland. Voor deze mensen zal er geen genade zijn”, aldus de gouverneur.

Een woordvoerder van het leger, brigade-generaal Amir Syariffudin, sprak gisteren de verwachting uit dat sommige arrestanten zullen worden aangeklaagd wegens ondermijning van het staatsgezag, waarop in Indonesië de doodstraf staat. Verdachten die hiervoor worden aangeklaagd, mogen volgens de Indonesische wet een jaar worden vasthouden zonder dat zij worden veroordeeld.

Het Instituut voor Rechtshulp in Jakarta (LBH) maakte vandaag bekend dat de gearresteerde PDI-leden geen bezoek mogen ontvangen van een advocaat. Daarnaast zouden de autoriteiten niet willen onthullen waar de arrestanten worden vastgehouden. (AFP, AP)