Iran ook tegen tekst verdrag kernproeven

GENÈVE, 14 AUG. India en Iran blokkeren de ondertekening van het verdrag voor een wereldwijd verbod op het testen van nucleaire wapens. Onderhandelingsdelegaties bij de VN in Genève hielden gisteren tot diep in de nacht crisis-besprekingen.

Vooral de mededeling van de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, dat hij de huidige verdragstekst voor het wereldwijde verbod op kernproeven niet accepeert, zorgde gisteren voor verwarring. Van India was al bekend dat het van plan is zijn veto uit te spreken over de tekst, de Iraanse bezwaren kwamen als een verrassing.

India wil alleen tekenen als een tijdschema voor algehele nucleaire ontwapening deel uit maakt van de overeenkomst, maar de vijf nucleaire machten China, de VS, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk, hebben dat geweigerd.

De Iraanse minister Javad Zarif noemde de tekst, waar volgens plan komende maand september in de VN over zou moeten worden gestemd, “prematuur”. Hij zei dat verdere onderhandelingen over de tekst noodzakelijk zijn. “We hebben nog de tijd, we kunnen dit nog oplossen”, aldus Zarif.

Iran verzet zich tegen de verdragstekst omdat er geen bepaling voor volledige nucleaire ontwapening in staat en omdat erin staat dat spionagesatellieten de naleving van het verdrag zullen controleren. Ook heeft Iran er bezwaar tegen dat Israel lid is van de uitvoerende raad van het verdrag als lid van de Midden-Oosten-groep in plaats van als Westers land.

Westerse diplomaten beginnen er rekening mee te houden dat over het verdrag in september geen overeenkomst kan worden bereikt.

“De Iraniërs komen tegen het eind van onderhandelingen meestal met een probleem, maar dit keer staan ze niet alleen. Ze weten dat India niet zal terugkrabbelen”, aldus een diplomaat.

Alle Indiase politieke partijen hebben zich tegen het verdrag uitgesproken. “Niemand kan India op de knieën brengen als er nationale consensus is tegen het verdrag”, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, I.K Gujral.

Voorstanders van het verdrag bestuderen de mogelijkheden om de verdragstekst vóór 13 september - de formele deadline van de besprekingen in Genève - naar de VN in New York te sturen, ook al is er geen overeenkomst. De besprekingen over het verdrag zijn sinds 1994 aan de gang.