Iran dient klacht in tegen boycot-wet

Iran heeft een klacht ingediend bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag tegen de zogeheten wet d'Amato, aldus het Hof gisteren in een officiële bekendmaking.

Deze Amerikaanse wet, die vorige week maandag door de Amerikaanse president Clinton werd getekend, biedt Washington de mogelijkheid om strafmaatregelen te nemen tegen niet-Amerikaanse bedrijven die in de olie- en gasindustrie van Libië en Iran investeren.

De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammed Javid Zarif, zei gisteren in Genève dat Iran zich het recht voorbehoudt om compensatie voor de wet te eisen. Volgens de bewindsman, die maandag namens Iran de klacht in Den Haag deponeerde, is de wet d'Amato in strijd “met de internationale wetgeving in het algemeen en met het akkoord van Algiers in het bijzonder”.

In het kader van dit in januari 1981 gesloten akkoord beloofden de Verenigde Staten om zich niet met de binnenlandse aangelegenheden van Iran te bemoeien in ruil voor de vrijlating van een aantal in Iran gegijzelde Amerikanen.

Volgens Javid Zarif heeft Teheran inmiddels ook bij het speciale Iran-VS tribunaal in Den Haag (dat door het akkoord van Algiers in het leven werd geroepen en tot taak heeft de financiële problemen tussen beide landen te regelen) een klacht ingediend. (Reuter)

    • Juurd Eijsvoogel