Greenpeace presenteert superzuinige 'milieu-auto'

ROTTERDAM, 14 AUG. Greenpeace heeft gisteren in Luzern de 'Smile' gepresenteerd, een deels zelf door de milieuorganisatie ontworpen auto die maar half zoveel benzine gebruikt als gangbare modellen. Daarmee is ook de uitstoot van schadelijke gassen met de helft teruggebracht ten opzichte van vergelijkbare auto's.

Greenpeace wil met de Smile het tastbare bewijs leveren dat de autofabrikanten er lang niet alles aan doen om zuinigere en schonere auto's te maken. Greenpeace heeft de Smile (een combinatie van de Engelse begrippen small, intelligent, light en efficient) ontworpen met behulp van een aantal Zwitserse ingenieurs. Het project heeft 2,5 miljoen mark gekost en is door door de milieu-organisatie zelf gefinancierd.

Volgens Greenpeace verbruikt de Smile tussen de 3,26 en 3,75 liter benzine per 100 kilometer. De Renault Twingo, waarvan de auto van Greenpeace is afgeleid, verbruikt voor dezelfde afstand 6,7 liter benzine. “Het is een schandaal dat de auto-industrie niet alle mogelijkheden benut die technisch mogelijk zijn”, zegt Greenpeace-medewerker Wolfgang Lohbeck. De Smile is 195 kilo lichter dan de Twingo. Renault distantieert zich van het produkt. “We hebben ons eigen programma voor wagens met een geringe uitstoot van schadelijke gassen”, zegt een woordvoerder in Parijs. “Dit produkt zegt ons weinig.”