Computergestuurde fontein

Foto: DEN HAAG - Computerkunstenaar Peter Struyken stelt op het Spuiplein in Den Haag zijn waterkunstwerk in. Met 32 computers en 196 sproeiers, die in vier kwadranten een fontein van water en licht vormen als een lichtend woud van stralen, geeft hij het plein een nieuw aangezicht.

De fontein bestaat uit een dag- en een nachtfontein. De dagfontein is een bewegende watermassa die zich volgens een bepaalde structuur over het plein beweegt. Bezoekers van het plein kunnen tussen de stralen door lopen en fietsen zonder nat te worden. De stralen variëren van 30 cm tot 2,60 meter en kunnen in omvang af- en toenemen waardoor steeds een wissllend geluid van water ontstaat. De nachtfontein is ingesteld op een lage stand. Iedere straal wordt verlicht door vijf verschillende kleuren waardoor 'Bengaals vuur' ontstaat dat steeds van kleur verandert. (Foto Roel Rozenburg)