Busje met scouts op linker weghelft

ROTTERDAM,14 AUG. De chauffeur van de Zweedse vrachtwagen die donderdag 8 augustus frontaal op een busje met Nederlandse scouts botste, treft geen blaam. Volgens de honorair vice-consul in Zweden H. Keller heeft onderzoek van de Zweedse politie dat uitgewezen.

Het busje met de tien Nederlanders reed op de verkeerde weghelft toen het in botsing kwam met de vrachtwagen. Bij het ongeluk kwamen zes mensen om het leven. Vijf van hen waren op slag dood. Later overleed in een ziekenhuis een zesde slachtoffer. De stoffelijke overschotten worden vandaag vervoerd naar een sportcomplex in Stramproy, waar een van de zalen is ingericht als mortuarium. Vier scouts raakten ernstig gewond.

De Zweedse politie denkt dat de 26-jarige chauffeur van het Nederlandse busje zich heeft verkeken op de situatie ter plaatse. Aan het eind van de invoegstrook waar hij op reed, volgt in de E22 een bocht naar rechts. Die zou niet tijdig zijn gezien. Het voertuig kwam daardoor op de verkeerde weghelft van de tweebaansweg. De politie baseert zich onder andere op de sporen die de draagbalken van het busje, dat door de enorme klap naar beneden werd gedrukt, op het wegdek hebben achtergelaten.

De Zweedse vrachtwagenchauffeur dacht eerst in een flits dat zijn tegenligger de weg over wilde steken naar een uitvoegstrook. De vrachtwagenchauffeur zou vervolgens enigszins naar links zijn uitgeweken, terwijl de bestuurder van het busje juist zijn fout probeerde te corrigeren. Het linkervoorwiel van de vrachtwagencombinatie reed echter op de as van de weg toen de twee voertuigen botsten, aldus de politie.

Enkele uren na het ongeluk verklaarde een woordvoerder van de politie in Karlshamn al dat de Nederlandse chauffeur waarschijnlijk te hard een invoegstrook was opgereden. Hij zou daarbij ook een stopbord hebben genegeerd. Deze verklaring werd later ingetrokken.

In Stramproy wordt vrijdag om 19.00 uur een algemene herdenkingsbijeenkomst gehouden. Het gemeentebestuur verwacht ongeveer vierduizend belangstellenden. Ook prins Claus wordt, als beschermheer van Scouting Nederland, voor de bijeenkomst uitgenodigd. Hij heeft eerder een blijk van medeleven gestuurd. De uitvaartdiensten voor de overleden scouts worden zaterdag gehouden.

De toestand van de vier gewonde scouts is, volgens een gemeentewoordvoerder, nog altijd zeer kritiek. Ze verblijven in een Zweeds ziekenhuis.