Ahold ontsnapt aan matte sfeer op het Damrak

AMSTERDAM, 14 AUG. Aholds melding van een joint venture in Thailand bracht het aandeel vanmorgen opnieuw winst. Wegener kreeg daarentegen nieuwe klappen op een mat gestemd Damrak, waar de AEX-index een kwart procent verloor.

AMSTERDAM Gisteren steeg Ahold al 90 cent na de bekendmaking over de expansie in Thailand. Vanmorgen zette Ahold zijn opmars voort. Rond het middaguur stond het aandeel een gulden hoger op 87,10 gulden.

De malaise rond Wegener Arcade duurde vanmorgen voort. Het uitgeversconcern verloor gisteren al 11 gulden na de bekendmaking van een teleurstellende winstgroei van 16 procent over het eerste halfjaar. Vanmorgen verloor Wegener opnieuw fors. Het aandeel stond 9,20 gulden lager op 167,80 gulden.

In tegenstelling tot Wall Street, dat gisteren een vol procent daalde, en de meeste beurzen in Europa, bleef de schade op het Damrak in de ochtenduren beperkt. De AEX-index stond vanmorgen 1,33 punten (0,25 procent) lager op 547,93 punten. De dollarkoers droeg bij aan de relatief bescheiden daling van de koersen. Een lichte verzwakking van de Duitse mark leidde vanochtend tot een stijging van de dollar tot 1,6644 gulden, vergeleken met 1,6580 gulden aan het eind van de handel gisteren.

De geneesmiddengroothandel ACF was percentueel de grootste verliezer, met een koersdaling van 3 gulden op 29 gulden. Het fonds maakte dinsdag nabeurs een tegenvallende halfjaarwinst bekend. Voor het gehele jaar voorziet de onderneming een “forse” winstdaling. Grote stijgers onder de belangrijkste beursfondsen waren er niet. Vendex deed het nog het best met tachtig cent winst op 59,60 gulden. VNU verloor 0,60 gulden op 26,80 gulden, Nedlloyd daalde 0,50 gulden tot 36 gulden en BolsWessanen zakte 0,40 gulden op 27 gulden. Polygram verloor 1,90 gulden op 97,20 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren fors gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote industriefondsen zakte met 57,69 punten tot 5647,29. Oorzaak waren de eerder op de dag bekendmaakte gegevens over de detailhandelsomzet en de consumentenprijzen in de Verenigde Staten. Die vielen hoger uit dan was verwacht en deden de vrees voor inflatie weer wat opleven. De meeste deskundigen zien er echter geen aanleiding in voor hogere rente in de VS.

In een dunne handel kwamen de jongste cijfers extra hard aan. Bovendien was ook Philip Morris weer lager, net als op de twee voorgaande beursdagen. De vrees voor inflatie werd wat groter doordat de consumentenprijzen in juli waren gestegen met 0,3 procent in plaats van met de verwachte 0,2 procent en de omzet in de Amerikaanse detailhandel niet was afgenomen, zoals was verwacht, maar juist was toegenomen (met 0,1 procent). Deze cijfers haalden de obligaties naar beneden, waarop de aandelenkoersen volgden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio stond vooral het aandeel NTT in de belangstelling nadat een Amerikaanse effectenbank beleggers had geadviseerd het stuk te kopen. De koers liep met 48.000 yen op tot 823.000 yen. Andere aan telecommunicatie gerelateerde fondsen werden mee omhoog getrokken, ook al omdat een Japans effectenhuis een hogere produktie van telecomapparatuur voor het komende begrotingsjaar voorspelde. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 116,16 punten (0,55 procent) tot 20.981,11 punten.