Wielerploeg Raas wil Luttenberger voor bergetappes

ROTTERDAM, 13 AUG. De wielerploeg van manager Jan Raas wil zich versterken met de Oostenrijkse ronderenners Peter Luttenberger en Georg Totschnig. Volgens zowel hun zaakwaarnemer als een woordvoerder van de Rabobank moet het tweetal alleen nog een handtekening zetten onder het contract. Voor beide renners zou het gaan om een overeenkomst van twee jaar.

Vooral Luttenberger kan bij de ploeg-Raas van grote waarde zijn. De 23-jarige renner maakte vorige maand een sterk debuut in de Ronde van Frankrijk, met een vijfde plaats in het eindklassement als onverwacht resultaat. Luttenberger is een uitstekende klimmer. In de Franse ronde reed hij bijna altijd van voren, zonder overigens aanspraak te maken op een ritzege. Een maand eerder maakte hij al indruk met de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland.

De kleine Luttenberger reed dit seizoen voor de Italiaanse Carrera-formatie, waar hij naar eigen zeggen te weinig aandacht kreeg. Vooral de samenwerking met de voormalige kopman Claudio Chiappucci verliep nogal stroef. De Italiaanse veteraan had moeite om in dienst te rijden van een buitenlandse collega. Luttenberger beklaagde zich al eerder over de voorkeursbehandeling die renners uit Italië bij Carrera kregen.

Rijdend in Italiaanse dienst had Luttenberger ook te maken met de aanwezigheid van de erkende berggeit Marco Pantani, die vorig najaar tegen een vrachtwagen aanbotste en nog steeds herstellende is van zijn dubbele beenbreuk. Naar verwachting zal de Italiaan Pantani volgend seizoen het kopmanschap bij een nieuwe Italiaanse ploeg op zich nemen. Sponsor Carrera draait de geldkraan dicht, maar heeft alle werknemers een nieuwe financierder beloofd.

De 25-jarige Totschnig zal volgend seizoen zijn landgenoot Luttenberger kunnen ondersteunen in het hooggebergte. De derdejaars beroepsrenner reed dit jaar voor het Italiaanse Polti, de sponsor die ook Gerrit de Vries in dienst heeft. Totschnig maakte eerder indruk in de Ronde van Italië. In 1994 werd hij dertiende, in 1995 eindigde hij op de negende plaats in het eindklassement.

Voor de Rabobank komen de twee klimspecialisten goed van pas. De kapitaalkrachtige sponsor heeft er nooit een geheim van gemaakt op elk terrein te willen uitblinken. Tijdens de afgelopen Tour maakte de nieuwe Nederlandse formatie een uitstekende indruk, met twee ritzeges en veel publiciteit als gevolg. Maar de successen werden voornamelijk in de vlakke etappes behaald. In de bergen bleken de renners van ploegleider Theo de Rooy deze zomer niet opgewassen tegen de concurrentie.