VS vraagt oordeel WTO in Japan-conflict

De Verenigde Staten hebben de wereldhandelsorganisatie WTO gevraagd een oordeel te geven in het slepende conflict met Japan over de handel in fotografische films en fotopapier. Volgens de Amerikanen krijgt Eastman Kodak op de Japanse markt geen eerlijke kansen als gevolg van systematische tegenwerking door concurrent Fuji en de Japanse regering.

De VS maakten de zaak in juni aanhangig bij de WTO. Krachtens de regels van de organisatie moeten de betrokken partijen eerst zestig dagen proberen via onderhandelingen tot een oplossing te komen. Die termijn verstreek zonder dat een akkoord was bereikt. Washington vroeg de WTO daarop twee geschillencommissies van deskundigen in te stellen. Japan noemde de stap gisteren “ongelukkig”.

De WTO zal vermoedelijk pas eind september beslissen over het Amerikaanse verzoek. Als er geschillencommissies worden ingesteld, moeten die uiterlijk volgend jaar juli met een oordeel komen. Het aandeel van Kodak op de Japanse markt voor kleurenfilms bedraagt slechts 7 procent, terwijl het over de hele wereld gezien rond de 40 procent ligt. Fuji is in Japan heer en meester met zo'n driekwart van de verkopen. Kodak zegt de afgelopen tien jaar 750 miljoen dollar in Japan te hebben geïnvesteerd om een marktpositie op te bouwen.