Soeharto waarschuwt tegen latente communistische 'dreiging'

JAKARTA, 13 AUG. President Soeharto heeft gisteren gewaarschuwd dat “het communisme in Indonesië nog steeds latent aanwezig is”. Twee belangrijke islamitische organisaties, Nahdlatul Ulama ('Ontwaken der Schriftgeleerden') en het Indonesische Verbond van Moslim-intellectuelen (ICMI), hebben zich gedistantieerd van de jacht op vermeende communisten.

De autoriteiten achten de onlangs verboden Democratische Volkspartij (PRD), die zij vergelijken met de verboden communistische partij PKI, verantwoordelijk voor de rellen die op 27 en 28 juli uitbraken naar aanleiding van de afzetting van Megawati Soekarnoputri als leidster van de semi-oppositionele Indonesische Democratische Partij (PDI). President Soeharto zei gisteren dat communisten “hebben geprobeerd de regering omver te werpen” en dat “het incident van 27 juli heeft bewezen dat het communisme nog steeds een bedreiging vormt”.

De dertig miljoen leden tellende Nahdlatul Ulama (NU) maakte gisteren bekend dat de beweging zich “neutraal” opstelt in de huidige politieke situatie. De voorzitter van de beweging zei dat NU niet in de voetsporen wil treden van de talloze organisaties die hun loyaliteit jegens de regering hebben uitgesproken. Nagenoeg gelijktijdig riep de rivaliserende ICMI de autoriteiten op de arrestaties en de verhoren van vermeende communisten te beëindigen en zich in plaats daarvan te concenteren op de sociale problemen.

Met een nieuwe ronde arrestaties en oproepen voor verhoor zette de Indonesische politie gisteren haar harde lijn jegens de oppositie voort. Tien oppossanten van het militaire regime werden gearresteerd of opgeroepen voor verhoor wegens hun vermeende betrokkenheid bij de rellen. Onder de gearresteerden bevond zich Budiman Sudjatmiko, de 27-jarige leider van de PRD. De 72-jarige schrijver Pramoedja Ananta Toer, de zus van Megawati, Sukmawati Soekarnoputri, en twee partijleden van de PDI werden opgeroepen als getuigen. Alle gedaagden werden urenlang ondervraagd over hun banden met de PRD. Pramoedja moest tijdens zijn verhoor, dat ongeveer zeven uur duurde, vragen beantwoorden over een journalistieke en literaire prijs die hij vorige maand kreeg van de PRD. “Ze probeerden me in verband te brengen met Budiman en de rellen, maar ik heb hun verteld dat ik een oude man van 72 jaar ben en dat ik er niets mee te maken heb”, aldus Pramoedja. (AFP, AP)