Oud-linksbuiten van Feyenoord bloeit op bij Sheffield Wednesday; Regi Blinker is een meneer geworden

Regi Blinker was met Sheffield Wednesday even terug in Nederland. De oud-Feyenoorder heeft geen heimwee naar De Kuip.

UTRECHT, 13 AUG. Verstrengeld in een innige omarming verlaten ze het veld. Een gulle lach ligt verankerd op beider gezichten. Alsof Regi Blinker en Rob Witschge vastbesloten zijn elkaar nooit meer los te zullen laten.

Vijf seizoenen maakten de gezworen kameraden deel uit van het basiselftal van Feyenoord. Bij de club uit Rotterdam-Zuid vormden ze een bijna onafscheidelijk duo. Beide voetballers waren op de linkerflank voor een groot deel afhankelijk van elkaars bevliegingen en ingevingen. Witschge de linkermiddenvelder, Blinker de linkerspits. Dat schiep een band.

Aan die samenwerking kwam eind vorig jaar een eind toen trainer Arie Haan ten tonele verscheen. De opvolger van Willem van Hanegem haalde bij zijn aantreden in De Kuip de discipline aan, wees Blinker en Witschge aan als notoire sfeerverziekers en verwijderde hen zonder pardon uit de A-selectie. Afgedankt en afgeschreven. De ploeggenoten waren plotseling lotgenoten. Ook dat schiep een band.

Zaterdagavond stonden ze tegenover elkaar in stadion Nieuw Galgenwaard. Witschge in het shirt van thuisclub FC Utrecht, Blinker in dienst van het Engelse Sheffield Wednesday. Het oefenduel had weinig om het lijf en ontaardde zoals zoveel oefenwedstrijden in de aanloop naar het nieuwe seizoen in een matige, bijna gezapige vertoning. De bezoekers trokken uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind.

Waar Witschge er maar niet in slaagde het aan lager wal geraakte Utrecht nieuw leven in te blazen, wist Blinker zich wel te onttrekken aan het bij vlagen belabberde niveau. Spelend vanaf het middenveld maakte de drievoudig international een gedreven indruk. Samen met verdediger en oud-international Des Walker wierp Blinker zich op als de animator van de ploeg die afgelopen seizoen, net als FC Utrecht, maar ternauwernood ontsnapte aan degradatie uit de hoogste divisie.

Van de spits die zat vastgekleefd aan de zij- en achterlijn is na een dienstverband van amper vijf maanden weinig meer over. Blinker heeft op zijn 27ste zijn bestemming gevonden in Engeland en blijkt zowaar meer dan een behendige aanvaller, goed voor het omspelen van één of twee tegenstanders en het voor het doel slingeren van de bal. “Deze rol ligt me wel. Vanuit deze positie ben ik waardevoller voor het team dan als pure linksbuiten.”

Maar toch: een frêle technicus temidden van harddravers en werkers, verstrikt in een cultuur waar techniek het in veel gevallen nog steeds moet afleggen tegen fysieke kracht. Blinker laat een flauwe glimlach over zijn gezicht glijden. “Nee, onbegrepen voel ik me niet. Die jongens beschikken over een andere mentaliteit dan hier in Nederland: hard werken, veel strijd en veel beleving. Maar ik kan daar op mijn manier heel ver in meegaan.”

Met dank aan manager David Pleat van Sheffield Wednesday. De coach van The Owls (De Uilen) posteerde hem niet alleen links op het middenveld, hij droeg hem ook op om als 'coach binnen de lijnen' op te treden. “De jongens zien mij toch als een volwaardige kracht. Een speler die de nodige internationale ervaring met zich meebrengt. En ach, ik ben natuurlijk nooit te beroerd om mijn mond open te doen.”

Niet alleen binnen de lijnen doet de geboren Surinamer van zich spreken. In de kleedkamer voert Blinker na afloop het hoogste woord. Zijn beheersing van de Engelse taal mag hier en daar nog te wensen overlaten, het weerhoudt de oud-Feyenoorder er niet van om zich nadrukkelijk te laten gelden. Met een kwinkslag, gevolgd door “Okay boys, we played pretty well tonight”, overstemt hij het hele gezelschap in het kleedlokaal.

Vergeten lijkt de periode bij Feyenoord, de club waarvoor hij bijna tien jaar lang onafgebroken uitkwam. Vergeten lijkt de verbanning door trainer Haan naar Varkenoord, het trainingscomplex van de Rotterdammers waar Blinker in de wintermaanden samen met Witschge de trainingen afwerkte. Vergeten lijkt de onsmakelijke arbitragezaak, waarvan de voetballer zich weliswaar op het laatste moment “om strikt persoonlijke redenen” distantieerde. Vergeten lijkt de tegenwerking van Feyenoord bij de besprekingen met geïnteresseerde clubs over een eventuele transfer.

Het zijn stuk voor stuk herinneringen waar Blinker niet graag aan wordt herinnerd. Hoewel de verleiding groot is om uit de school te klappen, zeker nu zijn voormalige coach opnieuw in opspraak is geraakt met de affaire-Koeman.

Ook wordt Blinker niet graag herinnerd aan het contract dat hij voor zijn overgang naar Engeland ondertekende met het Italiaanse Udinese. De club uit de Serie A kondigde destijds juridische stappen aan, maar heeft nog niets van zich laten horen. Tot grote opluchting van Blinker en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen.

Blinker heeft nog maar net gedoucht, of Bob Maaskant steekt zijn hoofd om de hoek. De voetbalmakelaar verzoekt “meneer Blinker” op te schieten, de spelersbus staat al “met loeiende sirenes” voor het stadion te wachten. Blinker trekt de schouders op en maakt zich uit de voeten. Met de selectie van Sheffield gaat hij stappen in Arnhem.

    • Mark Hoogstad