Nijdam leeft na december niet langer voor de fiets

ROTTERDAM, 13 AUG. Precies twaalf jaar na het tekenen van zijn eerste profcontract heeft Jelle Nijdam besloten aan het eind van dit seizoen zijn wielerloopbaan te beëindigen. De 33-jarige coureur van TVM noemt fysieke ongemakken als voornaamste reden van zijn besluit.

“Ik heb dit jaar veel last gehad van griep en kom steeds moeilijker in vorm. Dan wordt de motivatie een groot probleem. Als ik eerlijk ben, heb ik mijn hoogtepunt al achter de rug. Daarom is het geen ramp om te stoppen. Ik hoef niet in wrok om te zien.”

Jelle is de zoon van de befaamde baanrenner Henk Nijam, die een keer wereldkampioen werd bij de achtervolging. Een zware valpartij in de Ronde van Italië van 1963 stond meer grote zeges in de weg. Zoon Jelle kwam een paar maanden later ter wereld. Hij zou de wielertraditie bij de familie in ere houden. Met 111 overwinningen als beroepsrenner behoort Nijdam junior tot de meest succesvolle Nederlandse coureurs van het laatste decennium.

De beste prestaties behaalde hij onder leiding van Jan Raas, die hem als 21-jarige een profcontract aanbood. Sinds 1995 rijdt Nijdam voor de ploeg van Cees Priem, bij wie hij een nieuwe uitdaging vond. Aan het eind van deze maand verdedigt hij de oranje trui in de Ronde van Nederland. In oktober neemt hij definitief afscheid van het wielervak.

Volgens Priem verliest wielerminnend Nederland een groot renner. “Een verschrikkelijk sterke kerel. En een goeie vent om mee te werken. Hij leefde voor de fiets, al werd het de laatste maanden steeds moeilijker. We hebben veel gesprekken gehad samen. Aan het eind kwamen we tot de conclusie dat hij beter kan stoppen.”

Op 15-jarige leeftijd ging Nijdam zich serieus met de wedstrijdsport bezighouden. In navolging van zijn vader behaalde hij de nationale titel bij de achtervolging. Tempobeul Jelle leek eveneens voorbestemd een goede baanrenner te worden, maar de financiële voordelen als wegcoureur gaven de doorslag de piste vaarwel te zeggen. Op de weg maakte hij naam als specialist in de korte tijdrit en als gangmaker voor sprinter Jean-Paul van Poppel.

In de Tour de France van 1987 won hij de proloog in West-Berlijn, waar hij voor één dag de gele trui kreeg omgehangen. In 1988 won hij de Amstel Gold Race. Een jaar later behaalde de krachtmens twee ritzeges in de Tour en won hij twee belangrijke klassiekers: Parijs-Brussel en Parijs-Tours.

In 1990 en 1991 won hij wederom een etappe in de Tour, waar hij zich ontwikkelde tot een specialist in de slotkilometers. Aan het eind van een etappe lukte het Nijdam een paar keer te demarreren. De laatste jaren moest hij ervaren dat het steeds lastiger werd uit de greep van het peloton te blijven. Zijn laatste zege behaalde hij dit voorjaar in de Ronde van Midden-Zeeland.