Israel: nieuwe stacaravans in bezet gebied

TEL AVIV, 13 AUG. De Israelische minister van Defensie, Yithzak Mordechai, heeft gisteren toestemming gegeven driehonderd stacaravans over verschillende nederzettingen in bezet gebied te verdelen. Israel heeft daarmee het licht op groen gezet voor hervatting van de nederzettingenpolitiek op de nog bezette delen van de Westelijke Jordaanoever.

Met het besluit komt een einde aan het verbod van de vorige regering van Shimon Peres op de verplaatsing van stacaravans in bezet gebied. De caravans zullen volgens tevreden woordvoerders van de kolonisten voornamelijk als leslokalen worden gebruikt voor de (voorlopig nog alleen als gevolg van natuurlijke aanwas) snel groeiende bevolking. Minister Mordechai heeft eveneens, overeenkomstig de verkiezingsbeloften van Likud en het regeringsprogramma, versoepeling van de bouwprocedures in de nederzettingen aangekondigd zodat snelle uitbreiding daarvan mogelijk wordt.

Volgens de Israelische kranten van vandaag hebben de kolonisten tegen de tweehonderd bouwplannen voor uitbreiding van de nederzettingen klaar liggen. Het wachten is nog op goedkeuring en op financiële steun om de enkele jaren 'bevroren' Israelische bouw in bezet gebied nieuw leven in te blazen. Gisteren werden nabij Ramallah onder zware militaire bewaking de huizen van vijf Palestijnse gezinnen door Israelische bulldozers verpulverd omdat deze volgens Israel zonder bouwvergunning waren verrezen en Israel in dit zogeheten gebied C volgens het akkoord van Oslo nog volledig soeverein is.

Tijdens een eerste bezoek aan joodse nederzettingen in bezet gebied heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Eli Suissa, de kolonisten 15 miljoen shekel, (ruim acht miljoen gulden) beloofd als “compensatie voor de akkoorden van Oslo”. Het was de minister tijdens zijn tocht langs de nederzettingen opgevallen dat nog zoveel gebieden leeg zijn. “Die gebieden moeten met huizen worden opgevuld”, zei de minister, aldus de Israelische pers van vandaag. De 'Vrede-Nu' beweging heeft de nieuwe nederzettingenpolitiek van de regering-Netanyahu veroordeeld als “strijdig met Israels belangen”.

Alle Palestijnse fracties in Gaza hebben zich gisteren verenigd om via Arabische en internationale druk de Israelische nederzettingenpolitiek te blokkeren. Palestijnse woordvoerders waarschuwen voor “hervatting van de terreur” indien Israel de nederzettingenpolitiek doorzet en daardoor een streep zet onder de in Oslo begonnen verzoeningspolitiek met de Palestijnen.

Intussen heeft premier Netanyahu besloten het overleg met de Palestijnse bestuursautoriteit, dat bijna een half jaar lang was bevroren, te hervatten. De verschillende coördinatiecommissies zijn door hem gemachtigd over alle problemen, behalve over terugtrekking, met de Palestijnen te praten.

Netanyahu heeft dit besluit genomen nadat de militaire inlichtingendienst hem in een rapport waarschuwde voor de ondermijning van de positie van de Palestijnse leider, Yasser Arafat, onder de Palestijnen als gevolg van de impasse in het vredesoverleg. Ook de kritiek geachte economische en sociale situatie in de Palestijnse gebieden als gevolg van de afgrendelingspolitiek heeft Netanyahu tot de conclusie gebracht (die hij gisteren in een gesprek met Palestijnse journalisten formuleerde) dat de economische druk op de Palestijnen moet worden verminderd. Tot zover onze correspondent. Israel laat binnen enkele dagen sjeik Ahmed Yassin, geestelijk leider van de moslim-extremistische Hamas-beweging, vrij. Dat heeft een woordvoerder van Hamas gisteren gezegd in Gaza. Belangrijke reden voor de vrijlating zou de verslechtering van de gezondheid van de sjeik zijn. Daarnaast zou Israel de sjeik, die de gewapende strijd zou hebben afgezworen, willen belonen voor zijn oproep aan Hamas aan te geven waar de stoffelijke resten van een in 1989 door Hamas vermoorde Israelische soldaat zich bevinden. De soldaat werd gisteren herbegraven. (AFP)