IFOR naar wapendepot; NAVO wint prestigeslag van Serviërs

SARAJEVO, 13 AUG. Een ernstige crisis tussen de Bosnische Serviërs en de NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, is voorkomen. De Bosnische Serviërs zwichtten vandaag voor de eis van IFOR alsnog een wapendepot in de stad Han-Pijesak te controleren. De controle had vanmiddag plaats.

Niet bekend

Solana kwam maandag naar Bosnië, samen met NAVO-opperbevelhebber George Joulwan, om de Bosnische leiders ertoe te bewegen alle afspraken over de komende verkiezingen en het vredesproces na te komen. Hij sprak met Plavsic in Pale, de zetel van de regering van de Bosnische Serviërs.

De Serviërs weigerden zaterdag IFOR-soldaten de toegang tot een van de twee wapendepots in Han-Pijesak, waar het hoofdkwartier van het Bosnisch-Servische leger is gevestigd en waar hun opperbevelhebber Ratko Mladic woont. Gisteren ging IFOR naar aanleiding van die weigering over tot vergaande maatregelen. De IFOR-militairen op het grondgebied van de Servische Republiek in Bosnië werden in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Alle IFOR-eenheden op kwetsbare punten werden teruggetrokken in goed te verdedigen bases en al het civiele personeel van de VN en andere internationale organisaties - zoals de ongewapende VN-politie en onderzoekers van massagraven - werden teruggetrokken uit de Servische Republiek. Ook werd een vliegverbod afgekondigd in het luchtruim van de Servische Republiek in Bosnië. Eerder waren al de verbindingsofficieren van IFOR teruggetrokken uit Pale.

Met deze maatregelen, die de codenaam Fear Naught kregen, wilde IFOR onderstrepen dat ze de weigering van de Serviërs het wapendepot van Han-Pijesak open te stellen, zeer hoog opneemt en dat de Serviërs militair geweld van de kant van IFOR riskeren. De secretaris-generaal van de NAVO sprak zelf na zijn gesprek met Plavsic van “volgens ons de belangrijkste schending van het vredesakkoord van Dayton”.

Generaal Walker, die vandaag het wapendepot inspecteerde, weet de ruzie aan de onwil van het Bosnisch-Servische leger om zich aan 'Dayton' te houden, en minder aan de tegenwerking door Bosnisch-Servische politici.

De Bosnische Serviërs hebben veel moeite met de bepaling in het vredesakkoord van Dayton dat alle wapens en munitie moeten worden opgeslagen in door IFOR goedgekeurde opslagplaatsen, die op elk moment door de vredesmacht moeten kunnen worden geïnspecteerd. Vorige week ontdekte IFOR een geheime opslagplaats met driehonderd ton wapens en munitie in een school in Sokolac. Al dit materiaal moet worden vernietigd. (Reuter)