H⊘egs bestseller op het ijs verfilmd

ROTTERDAM, 13 AUG. Smilla's gevoel voor sneew, de literaire bestseller van de Deense schrijver Peter H⊘eg, wordt verfilmd. De film komt februari volgend jaar uit in de bioscopen.

De Deense Regisseur Bille August (van films als Het huis met de geesten, Pelle de Veroveraar en Best Intentions) en de Duitse producent Bernd Eichinger maakten de meeste opnames afgelopen lente aan de noordwestkust van Groenland. Hoofdrolspelers in de nieuwe film zijn Vanessa Redgrave, Gabriel Byrne, Julia Ormond en Richard Harris.

Redgrave speelt de rol van de jonge Deense vrouweljke speurder Smilla Jaspersen, de weerbarstige dochter van een Groenlandse zeehondenvangster en een Deense arts, die de raadselachtige dood van haar buurjongetje in de sneeuw probeert op te lossen.

De opnames voor de film zijn gemaakt op 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel en 500 kilometer van de Groenlandse hoofdstad Nuuk. Het is landschappelijk gezien een van de spectaculairste gebieden van Groenland.

Het Groenlands bureau voor Toerisme hoopt dat de verfilming van de bestseller meer mensen naar Groenland zal trekken. Na het verschijnen van Smilla's gevoel voor sneeuw, in 1992, is het aantal bezoekers aan het eiland al gestegen van 4000, tot 16.000 dit jaar.