Hongerstakers weerstaan politie

PARIJS, 13 AUG. De Franse politie heeft gisteren tien hongerstakende Afrikanen uit de kerk van Saint-Bernard gehaald en vergeefs naar ziekenhuizen gebracht voor gedwongen opname. Er verblijven in totaal driehonderd Afrikaanse immigranten in deze Parijse kerk. Zij protesteren tegen de in 1993 ingevoerde strengere Franse immigratiewetten die bepalen dat zij het land moeten verlaten.

Na een medisch onderzoek werden negen hongerstakers uit de ziekenhuizen ontslagen omdat zij voedsel bleven weigeren. Een van de hongerstakers weigerde een medisch onderzoek in alle zeven ziekenhuizen waar de politie hem naartoe bracht. Hij werd 90 minuten door de politie vastgehouden en daarna vrijgelaten. De hongerstakers hebben zich inmiddels weer bij de anderen in de kerk gevoegd.

Na de inval, die volgens de politie van “humanitaire aard” was, hebben vijf Afrikaanse mannen en zeven vrouwen onmiddellijk aangekondigd dat ook zij in hongerstaking gaan. Ze zeiden dat ze vanaf volgende week ook niet meer zullen drinken, als niet snel een oplossing wordt gevonden voor hun situatie.

De 300 bewapende politiemannen die gisterochtend de kerk binnenvielen kwamen “voorbereid op oorlog”, zei de woordvoerder van de immigranten, Tagre Dodo, na afloop. “Ze dreven ons in een hoek en dwongen de hongerstakers om mee te gaan. Zij probeerden zich nog te verzetten maar waren te zwak.”

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken noch de politie wilde reageren op de inval, die de woede heeft gewekt van Franse groeperingen voor de rechten van de mens. Gisteravond verzamelden zich rond de 500 demonstranten voor de Notre-Dame in een blijk van steun aan de immigranten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Jean Louis Debré, verklaarde vorige week in een vraaggesprek dat hard tegen de illegalen zal worden opgetreden.

Volgens commentatoren in de media volgt de Franse regering een streng vreemdelingenbeleid uit vrees de anti-vreemdelingenpartij Front National in de kaart te spelen, die in Frankrijk in drie middelgrote steden burgemeesters heeft en goed is voor 13 procent van de stemmen. (Reuter, AP)