Harde sanering van Argentijnse economie

Argentinië saneert zijn economie met harde hand. Zo gaat de automobilist in Argentinië fors meer betalen voor zijn brandstof. Benzine gaat 10 procent in prijs omhoog, terwijl diesel 35 procent duurder wordt.

De maatregel, die gisteravond laat werd aangekondigd door de nieuwe Argentijnse minister van Financiën, Roque Fernandez, vormt een van de belangrijkste punten in een omvangrijk pakket dat erop is gericht het begrotingstekort binnen de perken te houden.

In de eerste helft van dit jaar overschreed het Zuid-Amerikaanse land met een gat van 2,8 miljard peso (4,6 miljard) al de limiet die met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was overeengekomen voor het hele jaar. Afgelopen week voerde de regering in Buenos Aires onderhandelingen met de in Washington gevestigde instelling. Het IMF liet daarbij weten nieuwe maatregelen te verlangen.

De nu door Fernandez aangekondigde stappen moeten volgend jaar 4 tot 4,5 miljard peso (6,6 tot 7,5 miljard) extra in de Argentijnse schatkist laten vloeien. Dit jaar rekent de regering op 1,2 miljard peso (2,0 miljard).

Behalve voor motorbrandstoffen moeten de Argentijnen ook meer betalen voor het openbaar vervoer. Dat wordt 5 procent duurder. Boeken en tijdschriften, behalve die in het onderwijs, gaan eveneens 5 procent in prijs omhoog.