'Eigen brug' moet kinderen helpen

ROUVEEN, 13 AUG. Auto's razen voorbij in de bocht bij het huis van de familie Petter in Rouveen. Aan de overkant van het kanaal De Dedemsvaart loopt een rustig fietspad. Er rijdt een man van een jaar of zeventig. Hij stopt bij de nieuwe, stevige blankhouten loopbrug. “Een mooi staaltje werk van Petter”, roept hij. Dan schudt hij zijn hoofd.

“Er worden honderden miljoenen weggeven. Het is toch wat, dat je tegenwoordig zelf een brug moet betalen. Voor de veiligheid van je kinderen nota bene.”

Deze zomer heeft A. Petter uit het Overijsselse Rouveen een twintig meter lange brug over De Dedemsvaart gebouwd. Aan beide kanten heeft hij een rood bordje met opschrift 'Eigen brug' geschroefd, want Petter heeft alles zelf betaald. De nieuwe oeververbinding, die volgens Petter “enkele duizenden guldens” heeft gekost, ligt op de gemeentegrens van Staphorst en Hasselt. De gemeenten en ook de provincie Overijssel betaalden er geen cent aan mee. “Veiligheid van onze kinderen is belangrijker dan geld”, zegt echtgenote J. Petter. De kinderen van 5, 6, 9 en 12 jaar kunnen nu veilig van en naar de gereformeerde basisschool in Hasselt fietsen. Voorheen moesten de kinderen over de smalle, gevaarlijke Hasselterweg naar school. Ook kinderen van verderop gelegen huizen kunnen van de 'eigen brug' gebruik maken.

Het gezin woont al dertien jaar langs de drukke weg. “Ze rijden hier veel te hard”, zegt de fietser. Hij is postbode geweest in Hasselt en kent het gebied goed. “Ze halen hier met een gangetje van tachtig, negentig in. Levensgevaarlijk.” Ook de gemeente Hasselt en de provincie Overijssel zijn zich bewust van het gevaar. De afgelopen jaren vielen er enkele doden. Daarom wordt een fietspad langs de Hasselterweg aangelegd. Maar het duurt nog zeker tot en met het jaar 2000 voordat de aanleg begint. De Petters wilden niet zo lang het risico lopen dat een van hun kinderen iets overkomt. “Ik wil niet tot tweeduizend wachten. Dan zijn mijn kinderen alweer bijna van school”, aldus Petter. De brug is opgetrokken uit hout dat nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Het duurde anderhalf jaar voordat Petter de gemeente Hasselt en provincie Overijssel van het nut van een brug had overtuigd. Pas vlak voor de zomer kreeg het gezin een vergunning om de brug zelf te bouwen. Petter, die onderhoudsmonteur is, offerde samen met zijn zwager vier weken zomervakantie op om het bouwwerk in elkaar te zetten. Net voor de eerste schooldag, gisteren, was de brug klaar.

De oud-postbode heeft niets dan lof voor de nieuwe oeververbinding.