Damrak straft Wegener voor lage winstgroei

AMSTERDAM, 13 AUG. Het uitgeversbedrijf Wegener Arcade heeft vanmorgen forse klappen opgelopen op een kalme, en overwegend vriendelijke effectenbeurs. De AEX-index stond tegen het middaguur op 551,83 punten. Dat was 3,12 punten hoger dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM Wegeners winstgroei van 16,1 procent over het eerste halfjaar viel beleggers tegen. Het aandeel duikelde met tien gulden op een koers van 188 gulden rond het middaguur, en was daarmee de grootste daler op de beurs. Beleggers hadden meer verwacht van de fusie met Arcade, dat blijkbaar niet direct aan de winstgroei bijdraagt. Vorig jaar was de winstgroei van Wegener over de zelfde periode met 16,5 procent hoger dan in het eerste jaar van de fusie.

Drie uitgevers zagen de koers omhoog gaan. Reed Elsevier won 2 dubbeltjes op 26,20 gulden, VNU 1 dubbeltje op 27,50 gulden en Wolters Kluwer 1,50 gulden op 202,80 gulden. Alleen De Telegraaf, in het bezit van een fors belang in Wegener Arcade, was een gulden lager op 290 gulden. Hunter Douglas presenteerde, net als Wegener Arcade, zijn halfjaarwinst. De luxaflex-fabrikant meldde een stijging van het nettoresultaat in de eerste zes maanden van 1996 met een kwart tot bijna 63 miljoen. Aanvankelijk steeg de koers, om na winstnemingen terug te zakken tot een verlies van 1,90 gulden op 116,70 gulden.

Het koersverlies van Hunter en Wegener viel op in een markt die zich positief ontwikkelde. De stabiele dollar en hogere koersen op Wall Street zorgden voor een algeheel herstel op de Europese aandelenmarkten. Amsterdam bleef niet daar vanmorgen niet bij achter, hoewel de omzetten laag waren. De AEX-index noteerde rond het middaguur 3,12 punten hoger op 551,83 punten. Evenals gisteren was ABN Amro in trek. na gisteren al 1,30 gulden te zijn gestegen, voegde de bank vanmorgen nog eens een gulden toe aan de koers, op 94,80 gulden. Beleggers zijn hoopvol gestemd over de winst van ABN Amro over het eerste halfjaar, die donderdag bekend wordt gemaakt. Ook ING steeg, met 0,90 gulden tot 53,60 gulden. De koerswinst van verzekeraar Aegon was met 2 dubbeltjes op 79,90 gulden bescheiden.

De Amerikaanse dollar bewoog vanmorgen nauwelijks ten opzichte van de Europese valuta's. De koers van de Amerikaanse munt noteerde slechts een kleine stijging van 1,6565 gulden tot 1,6575 gulden.

NEW YORK Een breed gedragen rally in het laatste uur van de handel heeft het koersgemiddelde op de effectenbeurs van New York alsnog op winst gezet. De Dow Jones-index die kort na opening van de handel naar beneden dook, sloot uiteindelijk 23,69 hoger op 5705,00.

De ogen waren op Wall Street opnieuw gericht op Philip Morris. Het aandeel dat vrijdag al een forse koersdaling te verwerken had gekregen, kelderde in de loop van gisteren nog eens met 9,125 dollar op 92,875 dollar. Hiermee was het fonds bijna geheel verantwoordelijk voor de daling van de Dow Jones. De koersval volgde op op de jury-uitspraak van vrijdag waarbij sigarettenfabrikant Brown & Williamson Tobacco een schadevergoeding van 750.000 dollars moet uitkeren. De producent heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was vandaag een relatief drukke handel. Onder meer door hogere aandelenkoersen van elektronicafondsen veerde de Nikkei-index van 225 aandelen 198,35 punten op, wat neerkwam op een stijging van 0,96 procent. De slotstand bedroeg 20.864,95.