Daiwa wil boete van half miljard in VS aftrekken van belasting

TOKIO, 13 AUG. De Daiwa Bank wil de boete die zij begin dit jaar aan de Amerikaanse autoriteiten heeft betaald als 'verlies' van haar belastbaar inkomen aftrekken. De Japanse belastingdienst heeft nog niet besloten of ze de aftrekpost zal accepteren.

De bank betaalde de boete van 35,8 miljard yen (550 miljoen gulden) na het schandaal rond illegale transacties van een van haar medewerkers in New York dat in september vorig jaar aan het licht kwam. De aftrekpost zou de bank een besparing 13,4 miljard yen (200 miljoen gulden) op haar belastingafdracht opleveren.

De Japanse wetgeving stelt dat boetes niet als aftrekpost kunnen worden opgevoerd opdat er “geen paradox ontstaat tussen doel en effect van de boete”, aldus de belastingdienst. Voor boetes in het buitenland maakt de dienst in principe een uitzondering maar de enorme omvang van het bedrag in het geval van Daiwa maakt deze kwestie discutabel. Sinds de vaststelling van de huidige wetgeving in 1951 zijn buitenlandse boetes zelden voorgekomen en zijn er geen gevallen geweest dat een dergelijke aftrekpost een probleen werd voor de belastingdienst.

Het regionale belastingkantoor in de stad Osaka, waar het hoofdkantoor van Daiwa is gevestigd, heeft in het geval Daiwa zelf geen beslissing willen nemen. Het kantoor heeft de kwestie doorverwezen naar de nationale belastingdienst in Tokio die zich momenteel over het verzoek beraadt. De belastingdienst in Osaka wil geen commentaar op het specifieke geval van Daiwa geven maar stelt in een commentaar dat “de gedachtengang dat een boete niet als verlies kan worden opgevoerd vanzelfsprekend aanwezig is”.

Daiwa bekende op 28 maart schuld in een deel van de aanklachten tegen het bedrijf. Het kwam tot een vergelijk met de Amerikaanse autoriteiten resulterend in de boete en het schrappen van de acht laatste aanklachten. Daiwa heeft voor de Japanse belastingaangifte ook de verliezen die de handelaar in elf jaar tijd voor de bank heeft gecreëerd, 113 miljard yen (1,7 miljard gulden), als verlies van haar belastbaar inkomen afgetrokken.

    • Hans van der Lugt