Collectie etsen Rembrandt naar Rusland

AMSTERDAM, 13 AUG. Een Nederlandse particuliere collectie etsen van Rembrandt reist komende maand naar Rusland. De 54 werken zijn te zien in Sint Petersburg. Volgend jaar stelt het Poesjkin Museum in Moskou de verzameling tentoon. De eigenaar is het Amsterdamse kunstfonds Maecenas The Portfolio NV.

De verzameling omvat alle onderwerpen uit Rembrandts oeuvre: zelfportretten, bijbelse voorstellingen, mythologie, boek-illustraties, genre-voorstellingen, figuurstudies, portretten en landschappen. Tot de verzameling behoort ook de Honderdguldenprent. Van deze grote plaat uit 1649 op Europees papier zijn slechts vier exemplaren bekend.

Initiatiefnemer van de tentoonstelling is de Geelvinck Hinlopen Huis Stichting aan de Herengracht in Amsterdam. De stichting spant zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. In het Hinlopen Huis werd vorig jaar een selectie van etsen van Rembrandt getoond.

Op de tentoonstelling in Rusland zijn ook de resultaten te zien van een onderzoek naar de werkwijze van de kunstenaar, uitgevoerd door de Foundation for Paper Research van Theo Laurentius. Uit dat onderzoek blijkt dat alle 54 etsen in het atelier van Rembrandt en tijdens zijn leven zijn gedrukt.

De tentoonstelling in Sint Petersburg vindt plaats in het kader van de Peter de Grote Manifestatie, waarmee het bezoek dat Tsaar Peter de Grote driehonderd jaar geleden aan Nederland bracht, wordt herdacht. Onder de titel Etchings by Rembrandt: Reflections of the Golden Age zijn de etsen van 9 tot en met 29 september in het Petrus & Paulus Fort te zien. Vanaf mei volgend jaar toont het Poesjkin Museum in Moskou de collectie. (ANP)