Burundische minister waarschuwt tegen sancties

BRUSSEL, 13 AUG. De economische sancties tegen Burundi dreigen het land in een etnisch bloedbad te storten. Dat heeft de nieuwe Burundische minister van Buitenlandse Zaken, Luc Rukingama, gisteren gezegd op een persconferentie in Brussel.

“De sancties hinderen het vredesproces en spelen de extremisten in de kaart”, aldus Rukingama, die de afgelopen dagen een bezoek bracht aan België. Rukingama, op rondreis door Europa om steun te zoeken voor de recente staatsgreep in zijn land, kreeg van Brussel een visum voor een privébezoek. De Belgische regering wilde hem niet ontvangen omdat een onderhoud “voorbarig en niet opportuun” is, aldus een woordvoerder.

Burundi's buurlanden hebben inmiddels één voor één de grenzen gesloten als strafmaatregel voor de coup op 25 juli, waarbij het door Tutsi's gedomineerde leger de Hutu-president Sylvestre Ntibantunganya aan de kant zette en Pierre Buyoya als president installeerde. Rukingama, voormalig rector van de universiteit van Bujumbura, werd minister in de overgangsregering die op 2 augustus werd aangesteld. Hij noemde gisteren de sancties tegen zijn land voorbarig en gestoeld op gebrekkige informatie. “Verscheidene landen zoals Oeganda, Kenia en Tanzania hebben niet eens een ambassade bij ons.” Rukingama waarschuwde dat de sancties vooral de kwetsbaarste groepen treffen en dat zij epidemieën kunnen veroorzaken, die niet bij de grens zullen stoppen.

De Burundische minister vermeed woorden als 'staatsgreep' en sprak over een 'verandering' in Bujumbura. “Na jaren van sluimerende burgeroorlog en weken van geweld en chaos bleven maar twee alternatieven over”, aldus de minister vandaag in een vraaggesprek met De Standaard. “Ofwel Burundi laten ontploffen met een volkerenmoord zonder weerga tot gevolg, ofwel bepaalde democratische instellingen opzij schuiven.”

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena stuurt vandaag nog een keer een toestel (met ruim honderd passagiers) naar Burundi. Morgen keert het toestel met zo'n driehonderd mensen terug. Deze vluchten zullen voorlopig de laatste zijn. Oeganda, Zaïre en Kenia verbieden vluchten met bestemming Burundi boven hun grondgebied. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France staakte eind vorige week al zijn vluchten op Bujumbura. Sabena kreeg van Oeganda nog toestemming voor twee vluchten. De Belgische luchtvaartmaatschappij wil de vluchten op Burundi zo snel mogelijk hervatten.

    • Birgit Donker