Bookmakers: Cruijff manager van Arsenal

LONDEN, 13 AUG. Arsenal heeft manager Bruce Rioch gisteren ontslagen. Het bestuur van de Engelse voetbalclub uit de Premier League legde een korte verklaring af: “Het bestuur heeft het besluit genomen, omdat dat voor de club het beste is voor de lange termijn.” Bij Arsenal spelen de Nederlanders Dennis Bergkamp en Glenn Helder. Bij de Engelse bookmakers is Johan Cruijff de favoriet om Rioch op te volgen.

Rioch is de eerste manager in de Premier League die dit seizoen is ontslagen. De opvolger van George Graham diende slechts dertien maanden bij de Londense club, een record. Hij kwam vorig jaar over van Bolton Wanderers, waarmee hij promotie naar de hoogste divisie had bewerkstelligd. Bij zijn entree brak Rioch meteen het transferrecord van Arsenal door twintig miljoen gulden te betalen voor Bergkamp. Ook kocht hij, voor twaalf miljoen gulden, Engels international David Platt van Sampdoria. In de aanloop naar het nieuwe seizoen viel Arsenal vooral op door niet te kopen. In tegenstelling tot de meeste andere clubs in Engeland die de ene na de andere vedette contracteerden.

Middenvelder Paul Merson was geschokt door het ontslag. “Het is ongelofelijk. We hebben de afgelopen dagen niets gehoord. Vijf dagen voor het begin van de competitie de manager ontslaan, dat is niet eerlijk ten opzichte van de supporters en de spelers.”

Bij de bookmakers, die al meer dan 25.000 gulden hebben uitbetaald aan gokkers die het vroege ontslag hadden voorspeld, is Johan Cruijff de favoriet om Rioch op te volgen. De oud-trainer van Barcelona was afgelopen weekeinde al in Londen, waar hij op Wembley zijn zoon Jordi zag debuteren voor Manchester United. Het bestuur van Arsenal heeft laten weten een opvolger voor Rioch in het hoofd te hebben, maar wil de naam nog niet onthullen.

Terry Venables keert terug naar het clubvoetbal in Engeland. De man die als bondscoach het nationale voetbal weer enige trots gaf tijdens het EK, is dit seizoen technisch directeur bij Portsmouth in de eerste divisie.

Venables is nog verwikkeld in een aantal rechtszaken, die later dit jaar veel van zijn tijd zullen opslokken. Portsmouth ontliep afgelopen seizoen maar net degradatie. De club maakt bijna anderhalve ton verlies per week. (Reuter)