Bombardier wil met Mitsubishi nieuw vliegtuig bouwen

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier en het Japanse concern Mitsubishi Heavy Industries gaan de mogelijkheden bekijken voor de ontwikkeling van een nieuw vliegtuig met 100 zitplaatsen, de klasse van de Fokker 100. Dat heeft de Japanse financiële krant Nihon Keizai Shimbun vandaag gemeld. Een woordvoerder van Mitsubishi bevestigde de contacten.

Bombardier was begin dit jaar kandidaat voor overneming van Fokker om de Nederlandse vliegtuigbouwer van de ondergang te redden. De Canadezen maakten bij de onderhandelingen duidelijk de F-100 een verouderd toestel te vinden. Van Mitsubishi is bekend dat het een positie wil verwerven in de vliegtuigbouw. Als de haalbaarheidsstudie positief uitvalt, kan de ontwikkeling van het nieuwe toestel in 1998 beginnen. De produktie zou aan het begin van het volgende decennium van start kunnen gaan. De ontwikkelingskosten worden geraamd op ongeveer 50 miljard yen (770 miljoen gulden).