Arts maant vrouw af te zien van 'deal' over achtling

Londen,13 AUG. De arts van de Britse vrouw die wil bevallen van een achtling nadat haar door een boulevardblad een miljoen pond is geboden voor haar exclusieve verhaal, heeft er gisteren bij de vrouw op aangedrongen van die zakelijke overeenkomst af te zien.

Volgens de arts zou de transactie, gesloten door media-adviseur Max Clifford, haar gezondheid schaden. Volgens de afspraak die Clifford voor Allwood heeft gemaakt met de sensatiekrant News of the World, krijgt zij een miljoen pond als alle acht kinderen levend worden geboren. Als zij minder dan acht kinderen baart, zou ze voor haar verhaal minder geld krijgen.

De arts, Kypros Nicolaides, meent dat het levensgevaarlijk is de achtling in zijn geheel geboren te laten worden en heeft Allwood aangeraden zes van de acht foetussen te laten aborteren.

Maar tot dusver heeft Allwood beter geluisterd naar haar media-adviseur dan naar haar arts. Clifford, die eerder het bezoek van O.J Simpson aan Engeland aan de Britse media 'verkocht', heeft de controversiële overeenkomst beschreven als een uitkomst van de “werking van de markt”.

Vooral het bericht van Clifford dat de krant minder betaalt naarmate minder baby's levend worden geboren - wat overigens door de krant wordt ontkend - is in Groot-Brittannië gestuit op grote publieke verontwaardiging.

Ook zijn vraagtekens geplaatst bij de vruchtbaarheidsbehandeling die Allwood heeft ondergaan. Allwoods partner, met wie zij niet is getrouwd en die nog gedeeltelijk leeft met een andere vrouw, bij wie hij twee kinderen heeft, was er niet van op de hoogte dat zij zich liet behandelen. Het advies van de kliniek tijdelijk geen seksueel contact te hebben nadat door de medicijnen een 'super-ovulatie' was ontstaan, werd door Allwood genegeerd en de kliniek controleerde het aantal ontstane eitjes niet.

Politici hebben aangedrongen op wetgeving om de harde 'handel' door de media in persoonlijke verhalen aan banden te leggen. Alleen de Britse antiabortusbeweging heeft enthousiast gereageerd op het besluit van Allwood de achtling te houden.

Volgens arts Nicolaides was Allwood zich niet bewust van de implicaties van de overeenkomst met News of the World op het moment dat zij tekende. Hij heeft de media gevraagd Allwood, die inmiddels is ondergedoken in een hotel in Oxford, de rust te gunnen om op haar besluit terug te komen. Ze heeft daar volgens de arts nog drie maanden de tijd voor.

“Het zal erg moeilijk zijn voor Allwood om onder de schijnwerper van de media te beslissen”, aldus Nicolaides. Hij heeft beloofd haar wel te blijven behandelen als ze bij haar besluit blijft om de achtling te houden. (Reuter)