Aantal doden tot 85 gestegen; Justitie Spanje onderzoekt ramp camping

BIESCAS, 13 AUG. De Spaanse justitie stelt een onderzoek in naar de overstromingsramp op de camping in de Pyreneeën, waarbij ruim tachtig mensen om het leven kwamen. Een rechtbank in het nabijgelegen Jaca wil weten of de catastrofe voorkomen had kunnen worden.

Na afloop van de speurtocht naar nog vermiste vakantiegangers, gaat de rechtbank zich over foto's en bevindingen van een onafhankelijke commissie buigen. De landelijke regering en de lokale autoriteiten wijten de overstroming uitsluitend aan de uitzonderlijke weersomstandigheden en spreken over een onvoorspelbaar ongeluk.

In Spanje woedt een debat wie verantwoordelijk moet worden gesteld voor de ramp. De camping-eigenaar zegt over alle noodzakelijke vergunningen te hebben beschikt. Deze werden afgegeven door de gemeente Biescas. Het riviertje Arás, dat overstroomde, staat niet op een lijst van gevaarlijke rivieren die werd opgesteld in 1985 na de ramp met een stuwdam bij Tous in Valencia. De dam brak en 38 mensen verloren het leven. De Arás staat daarentegen wel op een lijst van gevaarlijke rivieren die is opgesteld door regionale autoriteiten, maar met de laagst mogelijke risicograad.

Volgens milieuorganisaties is de ramp het gevolg van laksheid van gemeentelijk en regionaal bestuur. De camping lag volgens de organisaties op een zeer gevaarlijke en risicovolle plek en de autoriteiten hadden dat moeten zien.

Ondertussen is een 43-jarige vrouw gisteren in een ziekenhuis in Huescabezweken aan de verwondingen die ze vorige week opliep bij de ramp op een Spaanse camping. Het dodental als gevolg van de vloedgolf die de kampeerplaats bij Biescas in Aragon wegspoelde komt daarmee op 85. Officieel zijn nog drie mensen vermist. Acht slachtoffers worden in ziekenhuizen behandeld.

Er wordt nog steeds in de omgeving gezocht naar stoffelijke resten van slachtoffers. Maandag is het lijk van een meisje aangetroffen op zestien kilometer stroomafwaarts vanaf de plek van de camping in een beekdal.

De Guardia Civil zoekt onder meer met honden naar lijken die mogelijk onder de modder begraven liggen. De grote hoeveelheden mensen die zochten naar lijken hebben plaatsgemaakt voor specialistische teams die elke vierkantie meter in het gebied afzoeken naar de laatste vermisten. De rechtbank in jaca zal zijn onderzoek beginnen zodra alle lijken zijn geïdentificeerd. (AP, Reuter)