Vrouw betaald door tabloid voor gevaarlijke bevalling van achtling

ROTTERDAM, 12 AUG. Acht nog ongeboren kinderen zijn in Groot-Brittannië onderwerp geworden van een controverse tussen een boulevardblad, de anti-abortusbeweging en de medische wetenschap, nadat een met IVF behandelde vrouw heeft besloten van alle acht te bevallen.

Mandy Allwood, dertien weken zwanger van een achtling, krijgt van de Britse tabloid News of the World een miljoen pond (ongeveer 2,5 miljoen gulden) als ze haar achtling levend ter wereld brengt. Artsen hebben haar de poging ontraden, maar gisteren verklaarde de aanstaande moeder in News of the World dat ze de “natuur zijn eigen loop wil laten krijgen” en al haar acht baby's ter wereld wil brengen.

De transactie met News of the World werd gesloten na bemiddeling door media-adviseur Max Clifford die eerder het bezoek van O.J Simpson in Engeland te gelde maakte. Afgesproken werd dat minder dan acht levende kinderen baren, minder geld zou opleveren. Politici, medici en commentatoren vragen zich af of Allwood daarom alle acht babies (125.000 Britse pond per stuk) wil houden.

Maar de Britse abortus-beweging, die vorige week al de tegenslag had te verwerken van het bericht dat een vrouw een foetus van haar tweeling had laten aborteren omdat zij twee kinderen “niet aankon”, is hoe dan ook verheugd over het besluit van Allwood. “Ik ben verrukt van haar pro-life antwoord op deze uitdaging, het is fantastisch nieuws”, zei Professor Jack Scarisbrick gisteren na Allwood's aankondiging dat zij alle baby's houdt.

Volgens de behandelend gyneacoloog, Kypros Nicolaides, kunnen zes van de acht foetussen beter worden geaborteerd. Anders, aldus de arts, is er een grote kans dat Allwood vóór 24 weken een miskraam krijgt, of voortijdig bevalt en ze alle acht kwijtraakt. Ook de kans dat de vrouw zelf aan de bevalling overlijdt, of de kinderen beschadigd ter wereld komen, is aanzienlijk.

De vader, Paul Hudson (37), is niet met Allwood getrouwd en brengt een aantal avonden per week door met een andere vrouw, de moeder van zijn twee kinderen. Hudson zei de gedachte aan een selectieve abortus niet te kunnen verdragen. “Onze acht babies zijn klaarblijkelijk voorbestemd”, zei hij.

In hoeverre de natuur de vrije loop wordt gelaten is in het geval van de achtling nu al zeer de vraag. Om zwanger te worden liet Allwood, die al een zoon heeft van vijf en eerder een abortus onderging, zich behandelen met medicijnen die de produktie van eitjes stimuleren.

Toen door die medicijnen 'super ovulatie' ontstond, waarbij veel meer dan het maximale aantal van vier eitjes vrijkwam, kreeg Allwood van artsen vanwege het risico op een meervoudige zwangerschap het advies geen seksueel contact te hebben. Allwood negeerde dat advies. Haar vriend Hudson was overigens niet op de hoogte van het feit dat zijn vriendin zich liet behandelen met vruchtbaarheidsmiddelen, zo meldde vandaag The Times. Hij zou tegen Allwood hebben gezegd dat hij geen kinderen meer wil maar dat hij haar, nu zij eenmaal zwanger is, wel zal steunen.

Volgens medische experts is het ongebruikelijk dat een vrouw een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat zonder dat haar man hiervan op de hoogte is. Maar los van de vraag of de omstandigheden voor in-vitro-fertilisatie ideaal waren, vinden Britse artsen de bevalling van een achtling op medische gronden onverantwoord.

“Op het moment dat de baarmoeder een bepaalde omvang krijgt, ontstaan meestal weeën”, aldus een gyneacoloog van het Londense ziekenhuis Whittington in het Britse dagblad The Guardian. “Het risico daarop wordt groter naarmate er meer foetussen zijn. Het is duidelijk dat je niet acht foetussen van vier kilo kunt herbergen in eén abdomen. Het is onwaarschijnlijk dat deze zwangerschap langer zal duren dan 28 weken.” De behandelend arts, Nicolaides, noemde de kans dat een vrouw de bevalling van meer dan zes kinderen overleeft, nihil.

Een “nieuw dieptepunt” voor het zogeheten 'checkbook-journalism', noemde het Britse Conservatieve parlementslid, Quentin Davies, de kwestie. Deze in Engeland veel voorkomende vorm van journalistiek, waarbij kranten grote bedragen betalen voor exclusieve persoonlijke verhalen, stuit steeds vaker op kritiek. Davies heeft wetgeving voorgesteld om de tabloid-methoden aan banden te leggen. Tory-parlementariër Winterton beschuldigde News of the World van het ensceneren van een 'freak show', maar hoofdredacteur Philip Hall zei dat Allwood “heel goed weet wat zij doet” en door niemand wordt misbruikt.

Allwood's media-adviseur Clifford heeft van dagbladen en televisiestations over de hele wereld al aanbiedingen gekregen voor het verhaal van de achtling. “Het perfecte scenario voor haar is dat ze acht gezonde babys krijgt”, aldus Clifford. “Ze krijgt het beste medische advies dat er is en wil niets overhaasten.” Volgens het Guinness Book of Records is in de geschiedenis drie keer levend een negenling ter wereld gebracht, in Australië en Philadelphia in 1971, en in Bangladesh in 1977.