Voorzitter: 'Koeman geeft slecht voorbeeld'

ROTTERDAM, 12 AUG. In felle bewoordingen heeft Jorien van den Herik zaterdag in het conflict tussen Ronald Koeman en Arie Haan de zijde gekozen van de trainer. De voorzitter van Feyenoord verweet de afwezige Koeman na afloop van het oefenduel tegen Gremio (0-2) een gebrek aan discipline en noemde de routinier een slecht voorbeeld voor de jonge spelers binnen de selectie. Wel sprak hij de hoop uit dat Koeman behouden blijft voor de Rotterdamse voetbalclub.

Koeman verliet vrijdagmiddag woedend het stadion. Aanleiding voor het plotselinge vertrek was de mededeling van coach Haan dat deze geen prijs stelde op de aanwezigheid van de 33-jarige verdediger bij een trainingsstage in Spanje. In een reactie bekritiseerde Koeman het aankoopbeleid van Feyenoord en de gebrekkige communicatie met Haan. Ook liet hij weten te overwegen om zijn voetbalcarrière voortijdig te beëindigen.

Zaterdag bleek de beslissing om Koeman niet op te nemen in de selectie die vandaag naar Spanje is vertrokken, vooral ingegeven door disciplinaire redenen. Zonder toestemming van Haan zou Koeman vorige week een trainingskamp in Alma Ata hebben verlaten en het nachtleven in de hoofdstad van Kazachstan hebben verkend. Gaston Taument en Henk Vos vergezelden de oud-international en ontbreken om dezelfde reden in Alicante.

Afgelopen seizoen ging Feyenoord naar verluidt ten onder aan de gebrekkige discipline. Spelers werden 's nachts herhaaldelijk in het uitgaansleven gesignaleerd. Bij zijn aantreden in november vorig jaar verkondigde Haan het aanhalen van de discipline als één van zijn belangrijkste taken te zien.

“Ik ben meedogenloos om harmonie te bereiken”, liet Haan vanmorgen weten in het Algemeen Dagblad. “Ik mis respect voor elkaar bij deze club. De ene speler scheldt en de ander scheldt nog harder terug. Ik zie dat het ernstig mis is. Er moet volledige overgave komen om voor deze club te mogen voetballen.”

Het publiek nam het zaterdag bij Feyenoord-Gremio op voor Koeman. Met spreekkoren als 'Haan gaat eraan' en 'Jorien, wij willen voetbal zien' gaven de fans uiting aan hun onvrede. Enkele supporters bekogelden de dug-out waarin de trainer zich schuil hield. Van den Herik zei na afloop dat de zondaars opgespoord waren en dat hun clubkaart is ingenomen.