Verzekeraars en banken stuwen beurs omhoog

AMSTERDAM, 12 AUG. De financiële waarden waren vanochtend in trek op de Amsterdamse effectenbeurs. ABN Amro, dat donderdag zijn halfjaarcijfers naar buiten brengt, spande de kroon met een koerswinst van twee gulden op 94,50.

AMSTERDAM De hogere koersen van de banken en verzekeraars stuwden de AEX, de Amsterdamse beursthermometer, omhoog. Aegon won 0,50 gulden op 80,50, ING zestig cent op 53,10 gulden en Fortis een dubbeltje op 50,60 gulden. Rond het middaguur noteerde de AEX-index 2,33 punt hoger op 551,80 gulden. De omzetten waren echter laag. “Het is geen spektakel”, zei een beursmakelaar over de geringe omzetten.

Vooral handelaren van de optiebeurs hadden door de lage omzetten op Beursplein 5 vrij spel en konden de prijzen van deze aandelen makkelijk omhoog 'kopen'. “Er lopen nogal wat calls af”, wist een handelaar. “En dan kan het geen kwaad dat de prijs van het aandeel wat hoger komt te liggen.”

Amsterdam was met zijn sterke opening een buitenbeentje in Europa. De meeste beurzen moesten onder druk van de verder verzwakte dollar vanochtend een stapje terug doen. In Londen opende de belangrijke FTSE-index bijvoorbeeld 13 punten lager en in Parijs moest de CAC-40 tijdens het begin van de handel ruim 7 punten inleveren. Frankfurt moest ook wat terrein prijsgeven in vergelijking met de koersen die vrijdag (nabeurs) tot stand waren gekomen. Later op de ochtend trokken de meeste beurzen bij.

KLM kreeg er twee kwartjes bij op 49,50. Hunter Douglas lag ook goed in de markt en won eveneens twee kwartjes op 121 gulden. Deze Rotterdamse fabrikant van onder meer luxaflex komt morgen met zijn halfjaarcijfers. Philips kreeg er drie dubbeltjes bij op 55 gulden en Unilever noteerde 40 cent hoger op 235,40. Vrijdag moest dit fonds na presentatie van een lagere halfjaarwinst 9 procent inleveren. Hagemeyer gaf tachtig cent toe op 125,60 gulden.

Op de lokale markt kalfde het aandeel AIR af na de flinke koerswinst van vorige week. AIR daalde 1,50 op 31,50. De eveneens ten beurze genoteerde cumprefs AIR klommen 3,50 omhoog op 58. Sphinx Gustavsberg, fabrikant van sanitair, leverde twee kwartjes in op 28,10.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten verder gedaald. Om 10.00 uur werd 1,6550 gulden genoteerd. Dat was ongeveer een halve cent minder dan de slotkoers van 1,6595 afgelopen vrijdag, toen de dollar bijna driekwart cent verloor. Handelaren schreven het koersverlies toe aan een versterking van de positie van de D-mark doordat de kans op een renteverlaging in Duitsland lijkt te verminderen. Bestuurslid Otmar Issing van de Bundesbank verklaarde in een interview dat een renteverlaging de economische problemen van Duitsland niet kan oplossen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 115,55 punten (0,56 procent) tot 20.666,60. De omzet bleef als gevolg van de zomerslapte beperkt tot 215 miljoen aandelen, het laagste niveau van dit jaar.