THE ECONOMIST

De Republikeinse partij, die vandaag haar Conventie begint in San Diego, is de kluts kwijt, signaleert The Economist. De populist Pat Buchanan dreigt zich met zijn aanhang af te scheiden, gematigde en extreme facties binnen de partij vliegen elkaar in de haren over abortus en andere vraagstukken, en het ergste: Bob Dole sukkelt in de peilingen een eind achter Bill Clinton.

Volgens het Britse weekblad is het allemaal geen wonder, en is het eerder verbazingwekkend dat het een tijdlang zo goed ging met de partij. Die is namelijk een labiele coalitie van libertaire vrije-marktdenkers en etatistische neo-moralisten. De ene groep wil de staat zover mogelijk terugdringen ten gunste van het individu, de andere wil juist dat de overheid een moreel offensief begint om het uiteenvallen van de samenleving tegen te gaan. Die diepe verdeeldheid wil volgens het weekblad niet zeggen dat het traditionele Republikeinse gedachtengoed (fiscale hervormingen, harde aanpak van misdaad, herziening van de bijstand) teloor zou gaan: al die punten zijn namelijk overgenomen door de Democraat Bill Clinton.