Sweet Relief II

Sweet Relief II. The Songs of Vic Chesnutt (Columbia 484137)

In de serie Sweet Relief verschijnen benefiet-platen voor muzikanten die hoge ziektekosten hebben maar de verzekeringspremies niet kunnen betalen. De opbrengsten van de eerste Sweet Relief-plaat waren bestemd voor Victoria Williams en de tweede is gemaakt voor Vic Chesnutt, die door een auto-ongeluk in een rolstoel zit.

Op deze cd worden songs van Vic Chesnutt uitgevoerd door anderen. De selectie is uiteenlopend, van Madonna tot de R.E.M. en van Garbage tot Kristin Hersh. Platen waar door verschillende muzikanten aan wordt meegewerkt pakken vaak rommelig uit, maar Sweet Relief II is een mooi homogeen geheel geworden. Iedereen heeft zich gehouden aan het rustige timbre van Chesnutts oorspronkelijke versies.

De verrassing van deze cd is het lied van de singer/songwriter Joe Henry met zijn schoonzus Madonna, in Guilty By Association. Als een vocale Bonnie & Clyde croonen ze zich door dit geheimzinnige nummer, transparant begeleid door onder anderen gitarist Marc Ribot. De meeste bijdragen klinken 'lief'. R.E.M., de Smashing Pumpkins en LIVE hebben hun gebruikelijke dosis 'noise' achterwege gelaten en veelal akoestische, warme songs opgenomen.

    • Hester Carvalho