Sportieve zakenman ontdekt avondje NAC

De voetbalcompetitie gaat volgende week van start. De Noad Advendo Combinatie nam gisteren het nieuwe stadion in gebruik. Arnold Schwarzeneggers dirigeren de bezoekers voortaan naar hun plaats. De eerste van drie portretten van profclubs met ambitie.

BREDA, 12 AUG. Niets is gezelliger dan een volle bak bij NAC. Deze slogan heeft de Bredase eredivisieclub niet alleen bedacht voor de fervente supporters. In de nieuwe behuizing heeft de Noad Advendo Combinatie er ook nieuwe voetbalfans bij gekregen. De sponsor, de manager, de zakenrelatie. Ze zijn plotseling massaal aanwezig.

NAC is van iedereen, zegt voorzitter John Peek. Sinds de officiële opening van het Fujifilm-stadion, die gisteravond plaats had met de oefenwedstrijd tegen het Braziliaanse Gremio (0-0), is NAC ook big business. De grimmige sfeer van de Beatrix-straat heeft plaatsgemaakt voor een frisse accommodatie die een waar eldorado voor de sportieve zakenman mag worden genoemd. Nadat de gasten hun dure auto voor de deur hebben geparkeerd en door één van de Arnold Schwarzeneggers naar de juiste ruimte zijn gedirigeerd, is het rondom de wedstrijd een grote marktplaats. Het krioelt van de zakenmensen in de vele zalen en business-units, verdeeld over twee verdiepingen. NAC speelt in op de volgende eeuw, maar moet ervoor waken dat het bioscooppubliek niet de overhand krijgt.

Om ideeën op te doen voor het nieuwe stadion heeft Martien Vreijsen, directeur commerciële en technische zaken, zo'n veertig tot vijftig accommodaties bekeken in het buitenland. Uiteindelijk werd voor een ontwerp gekozen dat zo op het eerste oog een kruising lijkt tussen De Galgenwaard en het Luigi Ferraris-stadion in Genua. Vreijsen: “We hebben hier en daar een beetje plagiaat gepleegd.” NAC garandeert 17.064 verwarmde plaatsen die nergens in hun uitzicht worden belemmerd door hekken of palen. De businessruimte is een beetje afgekeken van Highbury, het domein van Arsenal. Bedrijven kunnen tegen 75.000 of 100.000 gulden per jaar een ruimte huren die is uitgerust met een bar. Het zaaltje grenst aan VIP-loges op de tribune. Denk niet dat de sponsors schrikken van de prijzen. “De acht units van 75.000 gulden en twaalf van een ton zijn allen voor drie of vijf jaar verhuurd”, constateert Vreijsen tevreden. “Ik heb zelfs al drie bedrijven op een wachtlijst staan.”

Het stadion heeft 29 miljoen gulden gekost. De gemeente Breda droeg daar negen miljoen aan bij. NAC heeft zelf zes miljoen moeten lenen bij de bank als bijdrage aan de financiering. “Maar daarmee hebben we nu ook een eigen accommodatie”, redeneert Vreijsen. “Zelfs Ajax en Feyenoord moeten huren om te kunnen voetballen. Wij zijn nu zelf in staat het stadion te exploiteren. Daarvoor is de commerciële markt intensief bewerkt. We zitten in een gunstige regio. Vijftig kilometer van Rotterdam en vijftig kilometer van Antwerpen. Binnen deze cirkel bevinden zich veel grote bedrijven. We hebben nieuwe sponsors gevonden die voor het eerst hun intrede doen in het Nederlandse voetbal. Zoals Philip Morris en Goodyear Benelux. Ze kunnen ook door de week gebruik maken van het stadion. Er is hier zelfs een casino. De bedrijven in Brabant en omgeving hebben NAC gevonden.”

Onder de grasmat van het stadion ligt een buizenstelsel van twintig kilometer voor de veldverwarming. Uniek voor Nederland. Eigenlijk mankeren er aan de voetbaltempel maar twee dingen. De parkeervoorzieningen zijn niet toereikend en de naam, Fujifilm-stadion. NAC verkwanselde z'n nieuwe pronkstuk voor 1,2 miljoen gulden aan de Japanse fabrikant. De looptijd is een periode van liefst tien jaar. Ook uniek voor Nederland. Maar voetbalminnend Breda lijkt daar niet wakker van te liggen. Inmiddels zijn er tienduizend seizoenkaarten verkocht, terwijl op achtduizend was gerekend. De begroting kon worden opgetrokken van negen naar vijftien miljoen gulden. Het contract met Sport7 levert daarin een substantieel bedrag. Als NAC straks Europees voetbal gaat spelen, betaalt de zender behalve een basisbedrag ook nog eens extra voor de beelden. “Afgelopen seizoen is het niet gelukt om ons te plaatsen voor de Europa Cup, hopelijk slagen we daar komend jaar wel in. Dit contract is in ieder geval een stimulans om het te halen”, zegt voorzitter Peek. De camera's van Sport7 ontbraken overigens gisteravond bij de première.

Peek en directeur Vreijsen hebben zich steeds op het standpunt gesteld dat de bouw van het stadion niet ten koste mocht gaan van het produkt op het veld. Vandaar dat vorig seizoen al in een vroeg stadium werd gesleuteld aan een nieuw elftal. Ton Lokhoff, die gisteren zijn afscheidswedstrijd speelde, stopte met voetballen en trad toe tot de technische staf van trainer Wim Rijsbergen. Dick van Burik (kon meer verdienen bij Utrecht, zijn naam werd meermalen gescandeerd), Edward Linskens (raakte in onmin met Rijsbergen en ging naar Lokeren), Marco Sas (Bradford City) en Kees van Wonderen (Feyenoord) vertrokken naar andere clubs. Maar daar kwamen Earnest Stewart (Willem II), Jeffrey van As (MVV), Nico Jalink (Sparta), Edwin Gorter (Vitesse), Barry van Galen (Roda JC), Stanley McDonald (TOP Oss) en Jean Claude Mukanya (Lommel) voor terug. “Na het Bosman-arrest en het bekend worden van de garantie dat we zeven jaar lang 2,9 miljoen gulden binnen krijgen voor het tv-contract, zijn we meteen spelers gaan benaderen”, vertelt Vreijsen. “Regeren is vooruitzien. Als je snel bent, kun je nog weleens een goede voetballer contracteren. En als een speler die wij graag wilden hebben twijfelde, nam ik hem altijd vanuit het oude kantoortje in de Beatrix-straat even mee naar het nieuwe stadion. Dan was hij snel overtuigd.”

Barry van Galen hoefde niet over de streep getrokken te worden. De middenvelder, die een paar keer dicht tegen het Nederlands elftal aan zat, koos heel bewust voor NAC, hoewel zijn vorige werkgever de afgelopen jaren aanzienlijk meer succes had. “De vooruitzichten bij NAC zijn beter dan die bij Roda JC”, verklaart de Haarlemmer zijn stap. “Ik voorzie dat Roda over een paar jaar niet boven de middenmoot uitkomt. Hier hopen ze vurig op Europees voetbal, in Kerkrade willen ze dat alleen op papier. Ik heb nu twee jaar achter elkaar meegemaakt dat er drie, vier goede voetballers werden verkocht. Bij de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi stond er dan een elftal op het veld dat niet was ingespeeld. Dat irriteerde me. Daarnaast ontbreekt bij Roda een goede aanhang. Breda is een echte voetbalstad. Het oude stadion ademde altijd een bepaalde sfeer. Op Kaalheide krijg je al een fluitconcert om je oren als het 0-0 staat. De nieuwe accommodatie is prachtig. De mensen zitten dicht op het veld en er is geen sintelbaan. Hier stampen ze in een jaar zo'n stadion uit de grond. Bij Roda heb ik drie jaar geleden al tekeningen gezien van een nieuw stadion. Daar is het ook bij gebleven.”

Van Galen ontmoette bij NAC een ontspannen Brabantse sfeer die hem meteen beviel. “Hier mag je 's middags tussen de trainingen door doen wat je wilt. Ook naar huis gaan. Bij Roda moet je je als voetballer aan zoveel regeltjes houden.” De 26-jarige prof debuteerde gisteravond voor het Bredase publiek. Ondanks zijn routine was hij nerveus. “Die eerste wedstrijd wil je toch wat laten zien.” Een fraai hakballetje in de lucht, waarmee hij twee Brazilianen het nakijken gaf, zorgde er pas in de tweede helft voor dat zijn naam werd gezongen. “Dat had ik echt even nodig. In de eerste helft werd ik nauwelijks in het spel betrokken.”

De Van Galen van Roda, de snelle halfspeler die voortdurend penetreert in het strafschopgebied van de tegenstander, heeft de supportersschare van NAC nog niet gezien. Van Galen erkent dat het team nog niet soepel draait. Het schort aan de organisatie en de communicatie in het veld. “Mukanya en Vidmar spreken Engels met aanvoerder Arnold. Dan doe ik ook maar mee. Dat is nog niet het grootste probleem. Dat spelers elkaar te weinig coachen is vervelender.”

Wim Rijsbergen wil met NAC-nieuwe-stijl een beetje tegen zijn gewoonte in aanvallend voetbal spelen. Van het 4-3-3-systeem zal hij niet gauw afwijken. “Met zulke snelle vleugelspitsen als Abdellaoui en Stewart ligt dat voor de hand. De ploeg is aanvallend sterker geworden. En als je een wereldploeg als Gremio op 0-0 houdt, zit het defensief ook wel goed. Al zal die ploeg misschien vermoeid zijn geweest na de wedstrijd van zaterdagavond in De Kuip, wij hebben een betere wedstrijd tegen ze gespeeld dan Feyenoord.” NAC had in de tweede helft de beste kansen. Toen was de tegenstander van Ajax om de wereldbeker ongetwijfeld aan het einde van zijn Latijn. Abdellaoui, Stewart en Arnold werden een paar keer voor het doel alle vrijheid gegund, maar dat bleek aan hen niet besteed.

Spelmaker Gorter moet de opvolger worden van Lokhoff. In het centrum van de defensie heeft Jalink de zaken redelijk onder controle en zijn McDonald en Mukanya fysiek sterke stoppers met een goede uitstraling. Brusselers moet voor de plek van rechtshalf de strijd aangaan met Gaasbeek. Veel plaatsen zijn dubbel bezet waardoor de concurrentiestrijd is toegenomen. Dat lijkt de grootste winst ten aanzien van andere jaren. Rijsbergen: “Wanneer er vorig jaar een paar spelers wegvielen, konden we niet meer verder. Dat heeft ons aan het einde van het seizoen opgebroken. Dit jaar willen we de race om het Europees voetbal tot het einde volhouden.”

    • Erik Oudshoorn