Samenwerking streekvervoerders

GRONINGEN, 12 AUG. Vancom Nederland en het Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) onderhandelen over samenwerking tussen het Groninger Vervoer Bedrijf en streekvervoerder Gado. Ook de gemeente en de provincie Groningen zijn bij de besprekingen betrokken.

De onderhandelingen richten zich voor komend jaar op samenwerking in de exploitatie van buslijnen, het gehandicaptenvervoer en het beheer van gebouwen. Voor de verdere toekomst worden de mogelijkheden tot een fusie onderzocht. Daarover moet in het najaar duidelijkheid komen.

Volgens de Groningse wethouder J. Pieters-Stam (verkeer en vervoer) is over aandelenverhoudingen nog weinig te zeggen, maar Vancom zou bereid zijn een deel van de aandelen van het GVB over te doen aan VSN. Het Groningse vervoer zou daarmee de eerste zijn waarin concurrenten VSN en Vancom deelnemen.

Vancom sloot in 1995 met de gemeente Groningen een contract om binnen vijf jaar 85 procent van de aandelen van het GVB over te nemen. Inmiddels is de situatie bij het GVB verslechterd. Het aantal passagiers liep met een derde terug, er werd een miljoenenverlies geleden op het gehandicaptenvervoer en langlopende verplichtingen van reorganisaties uit het verleden drukken zwaar op de resultaten.

Bijna honderd chauffeurs kregen twee maanden geleden te horen dat ze overtollig zijn. Dit leidde tot grote onrust binnen het GVB. De gemeente Groningen gaf daarop W. Etty, oud-wethouder van Amsterdam, opdracht de samenwerking met Vancom te onderzoeken. Dit onderzoek zal bij de besprekingen tussen VSN, Vancom en de gemeente een rol gaan spelen.

De gemeente Groningen is voorstander van samenwerking tussen GVB en Gado. “Het is duidelijk dat GVB en Gado elkaar nodig hebben. Er rijden streekbussen door de stad zonder passagiers binnen de stad te vervoeren”, zegt wethouder Pieters-Stam. De dienstverlening kan volgens haar met een gefuseerd bedrijf goedkoper en beter worden. Een paar jaar geleden, voordat Vancom in beeld kwam, liepen fusieplannen stuk. Volgens D. van Zetten, secretaris van de raad van bestuur van VSN, verkeren de besprekingen nog in een pril stadium. “We moeten nog goed bekijken wat voor ons de beste oplossing is. We hebben misschien wel die naam, maar we kopen niet alles wat los en vast zit.” Volgens hem hoeft het voor een fusie geen belemmering te vormen dat Vancom en VSN samen aandelen in het bedrijf krijgen.