Piket en Van Wely delen eerste prijs

ANTWERPEN, 12 AUG. Het vierde Lost Boys-schaaktoernooi in Antwerpen is gewonnen door Jeroen Piket, Loek van Wely en de Chinees Rongguang Ye. Piket en Van Wely speelden zaterdag remise tegen elkaar, terwijl de jonge Nederlanders gisteren tegen respectievelijk Oll en Gurevich ook niet verder kwamen dan een puntendeling. Van de achtervolgers kwam alleen Ye tot de volle winst in de slotronde. De drie winnaars ontvingen 143.000 Belgische Frank per persoon, wat neerkomt op een kleine achtduizend gulden.

Zaterdag vochten Piket en Van Wely een boeiend gevecht uit, waarin Piket steeds onder druk stond. Zijn minuten tikten snel weg, waarna voor zijn leven werd gevreesd. Van Wely vond naderhand zelf dat hij de winst op de 36ste zet had gemist. Met nog enkele seconden op de klok haalde Piket de tijdcontrole op het nippertje, waarna de Leiderdorper de partij uiteindelijk remise maakte.

Gisteren werden enkele partijen snel remise gegeven. Ook Piket volstond al na achttien zetten met remise in zijn witpartij tegen Lembit Oll. Piket had slechte ervaringen tegen de grootmeester uit Estland, die bij het begin van de partij met 2,5-0,5 voorstond in eerder gespeelde onderlinge partijen.

In de partij Gurevich-Van Wely werd wel gevochten. De Belgische grootmeester weigerde kort na de opening remise, maar toen hij op zijn beurt minder nauwkeurig voortzette, sloeg Van Wely een vredesvoorstel van Gurevich af. Daarvoor was op dat moment zeker aanleiding, want Van Wely had met zijn loperpaar een duidelijk overwicht. Gurevich verdedigde zich echter goed.

Van de achtervolgers kwam alleen Ye tot winst. De Chinese grootmeester verblijft al enige tijd in Nederland en speelt daar veel weekend- en snelschaaktoernooien om in zijn onderhoud te voorzien. In Antwerpen sloeg hij een financiële slag die hem voorlopig voldoende armslag geeft om te blijven schaken.

Harmen Jonkman uit Beverwijk haalde zijn tweede meesterresultaat. Albert Blees eindigde op een verdienstelijke gedeelde vierde plaats. (ANP)