Overheid stelt gedupeerde aannemers schadeloos

MIDDELBURG, 12 AUG. De aannemerscombinatie Westerschelde, onder meer bestaande uit HBG, Ballast Nedam, Volker Stevin en Strukton Boskalis, heeft een schikking tot schadevergoeding getroffen met de Nederlandse staat. De aannemers, die vorig jaar naar de rechter stapten wegens contractbreuk, hebben van Rijkswaterstaat een vergoeding gekregen van twintig miljoen gulden. Dit meldt het bouwdagblad Cobouw.

De aannemerscombinatie had een verschil van mening met het rijk, omdat ze in tegenstelling tot een eerder gemaakte afspraak geen brug-tunnelverbinding onder de Westerschelde mocht aanleggen. De overeenkomst was in 1971 afgesloten met de overheid. Daarna verbrak de provincie Zeeland het contract en schreef een nieuwe aanbestedingsprocedure uit.

De combinatie zag het contract vervolgens aan haar neus voorbij gaan. De tunnel wordt nu gebouwd door concurrent en hoofdaannemer Heijmans. Het totale project kost 1,6 miljard.

Vorig jaar werd bekend dat de bouwers een juridische procedure waren begonnen. Zij beschuldigden de overheid van contractbreuk. Daarnaast hadden de aannemers veel tijd en geld besteed voor het maken van een ontwerp. Dat geld wilden ze terug. Nu er een schikking is getroffen, ziet de combinatie af van de procedure. (ANP)