Omzetbelasting leidt tot protest in Pakistan

Middenstanders in Pakistan hebben dit weekeinde hun winkels gesloten gehouden uit protest tegen de nieuwe omzetbelasting. De regering van premier Benazir Bhutto heeft de extra inkomsten nodig om het tekort op haar begroting omlaag te brengen. Dat is een van de afspraken die het Aziatische land heeft gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens de overeenkomst moet het tekort in het lopende begrotingsjaar, dat in juli begonnen is, terug tot 4 procent van het bruto binnenlands product, de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten van Pakistan. In het vorige begrotingsjaar kwam het tekort uit op 5 procent.

De oppositie heeft felle kritiek geuit op de begroting. De premier heeft inmiddels een aantal concessies gedaan tegenover onder anderen industriëlen en transporteurs, die zij enkele aftrekposten gaf. Het IMF, dat nog het derde deel van een lening van 600 miljoen dollar, moet vrijgeven, is evenwel bezorgd dat deze tegemoetkomingen de regeringsdoelstelling betreffende het begrotingstekort in gevaar brengen. Zaterdag was de eerste dag van de tweedaagse staking. In de steden Karachi en Lahore lagen de handelsactiviteiten nagenoeg stil. In Rawalpindi en Islamabad werd wel nog enige bedrijvigheid waargenomen.