Offensief van leger Ethiopië in Somalië

ADDIS ABEBA, 12 AUG. Het Ethiopische leger heeft dit weekeinde een actie tegen vanuit Somalië opererende moslimextremisten afgerond. De beëindiging van het offensief, dat donderdag begon, werd zaterdag bekendgemaakt door het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bliksemoffensief tegen de moslimextremistische al-Ittihad al-Islami (Islamitische Unie) zou een vergelding zijn voor een reeks aanslagen van deze beweging in Ethiopië.

Volgens het ministerie diende het offensief ertoe de bases van de Islamitische Unie in West-Somalië te vernietigen. Deze beweging, die volgens het Ethiopische ministerie 'hulp van buitenaf' krijgt, vecht sinds 1992 voor onafhankelijkheid van de door etnische Somaliërs bewoonde Ogaden in Ethiopië. Zij heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal bomaanslagen in Ethiopië in januari en februari en een - overigens mislukte - moordaanslag, vorige maand, op een Ethiopische minister die zelf afkomstig is uit de Ogaden. Ethiopië en Somalië hebben al drie keer (in 1964, 1965 en van 1977 tot 1978) een oorlog uitgevochten over de Ogaden.

Een woordvoerder van de Islamitische Unie zei gisteren in de Keniaanse hoofdstad, Nairobi, dat aanhangers van de Unie bij de gevechten 150 Ethiopische soldaten hebben vermoord en zeventig anderen gevangen hebben genomen. Deze beweringen konden echter niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Hulpwerkers die vanuit het Keniaanse stadje Mandera het strijdtoneel in Ethiopië zaterdag bezochten, zeiden dat ze de lijken van achttien aanhangers van de Islamitische Unie in een politiebureau hadden zien liggen. (Reuter, AP)