Negen gewonden bij rellen Kaapstad

KAAPSTAD, 12 AUG. Enkele duizenden bewapende moslims die gisteren in Kaapstad demonstreerden tegen de handel in drugs in hun woonwijken zijn slaags geraakt met de Zuidafrikaanse politie. Bij de rellen raakten ten minste negen mensen gewond en werden twee anderen gearresteerd wegens illegaal wapenbezit.

De demonstratie was georganiseerd door de beweging People Against Gangsterism and Drugs (PAGAD), die bezorgd is over de toenemende criminaliteit in de wijken waar moslims wonen. Schattingen over het aantal deelnemers aan de demonstratie lopen uiteen van vijf- tot tienduizend mensen.

De rellen braken uit toen de betogers zich na afloop van de protestmars op weg begaven naar het huis van een drugshandelaar en daarbij werden gehinderd door een groep medestanders van de handelaar. De twee partijen begonnen op elkaar te schieten en negeerden een oproep van de politie om zich te verspreiden. Daarop begon de politie rubberkogels en traangas af te vuren op de menigte.

De meeste betogers waren gewapende jonge mannen met hoofddoeken die 'God is groot' en 'Eén drugshandelaar, één kogel' scandeerden. Zij trachtten met geweld door de barricaden te breken die de politie had opgeworpen. Onder de demonstranten bevonden zich echter ook kinderen.

De politie, die naar de demonstratie was gekomen met vijftien bewapende busjes, kreeg bijstand van soldaten met geweren en gasmaskers. Volgens een woordvoerder van de politie werden er twee arrestaties verricht wegens illegaal bezit van wapens en ammunitie. De rellen bedaarden enigszins toen de demonstranten zich terugtrokken om hun avondgebeden te zeggen in de Gatesville-moskee. Vorige week zondag kwam bij een soortgelijke betoging een beruchte bendeleider, Rashaad Staggie, om het leven. (AP, Reuter)