Moordenaar van Yitzhak Rabin is sekssymbool voor orthodoxe meisjes

TEL AVIV, 12 AUG. Yigal Amir, de moordenaar van premier Yitzhak Rabin, is voor veel religieuze meisjes een 'moedig sekssymbool' geworden. Een vrijdagavond op de televisie uitgezonden reportage, waarin drie meisjes van een religieuze school in Kyriat Gat zich ontpopten als aanbidsters van Amir, heeft Israel diep geschokt en de discussie over de diepere achtergronden van de moord op Rabin opnieuw doen oplaaien.

Opnieuw wordt de Israelische samenleving door uitspraken van politici en psychologen geconfronteerd met het voor opperrabbijn Israel Lau moeilijk te aanvaarden verschijnsel dat Yigal Amir in sommige kringen populair is. “Dit is niet onbeduidend. Ik vrees ten zeerste dat de kringen waaruit Yigal Amir is voortgekomen zich volledig met zijn daad identificeren”, zei dr. David Green, klinisch psycholoog van de Bar-Ilan universiteit, waar Yigal Amir rechten studeerde.

Lea Rabin, de weduwe van premier Rabin, zei gisteren dat Yigal Amir het produkt is van een lange en stelselmatige haatcampagne van extremistische stromingen in de Israelische maatschappij tegen de vredespolitiek van haar man. Ze was dan ook niet verbaasd maar wel ontsteld over de reportage op de Israelische televisie.

De meisjes rechtvaardigden niet alleen Amirs aanslag op “de moordenaar Rabin” maar vertelden ook dat ze hem brieven schrijven en dagboeken bijhouden over de “held” wiens glimlach hun harten doet smelten. “Het is mijn droom met Yigal Amir te trouwen”, zei Anbel Bochris, een van de orthodoxe meisjes die zich door de Israelische televisie lieten ondervragen. “Voor mij is Yigal geen moordenaar maar een groot man. Ik begon een week na de moord van hem te houden toen hij op de televisie kwam. Hij ziet er lief uit en mijn liefde voor hem wordt steeds groter. Ik rechtvaardig de moord. Ik kruis mijn vingers voor Yigal. Het hele volk staat achter hem”, zei ze. Onder de druk van de zware kritiek hebben de meisjes gisteren hun spijt betuigd over hun steun aan de moord op Rabin, hoewel ze van de “mooie jongen” Amir blijven houden.

Yuval Rabin, de zoon van de vermoorde premier, eiste gisteren de instelling van een commissie van onderzoek naar de heldenverering van Amir op religieuze staatsscholen. Ex-minister van Onderwijs Amnon Rubinstein zei niet verbaasd te zijn over het schaamteloze gedrag van de drie religieuze meisjes. Volgens hem is de ophitsing van rechtse partijen en groepen in Israel tegen Rabin ten tijde van diens op vrede gerichte premierschap de directe oorzaak van de overtuiging van velen, niet alleen jongeren, dat de moord op Rabin een goede zaak was. “Werd Rabin zelfs niet door een groep professoren vergeleken met maarschalk Pétain, wiens lot bekend is?”, zei hij.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren eveneens in de scherpst mogelijke bewoordingen de heldenverering van Yigal Amir veroordeeld en gezegd dat “dit kwaad tot op de wortel moet worden uitgeroeid”. De religieuze minister van Onderwijs, Zvulun Hammer, heeft inmiddels besloten een onderwijscommissie in te stellen die tot taak krijgt het hele onderwijs op beurse plekken door te lichten. Het is overigens vrij duidelijk dat het kwaad voornamelijk huist in de religieuze scholen.

Niet alleen Yigal Amir kan zich in zijn cel (waar hij nog steeds in hongerstaking is tegen het strenge regime dat de gevangenisautoriteiten hem hebben opgelegd) verheugen over zijn populariteit, ook Baruch Goldstein (die op 25 februari 1994 29 biddende Palestijnen in de moskee in Hebron vermoordde) wordt door extreem-nationalistische religieuze kringen als 'redder van Israel' op handen gedragen. Voor hem is een groot gedenkteken op zijn graf neergezet, waarbij regelmatig bloemen worden gelegd.

Dit verschijnsel is volgens linkse politici de voedingsbodem waaruit de volgende moord op een premier, minister, politicus, generaal of rechter kan voortkomen die niet overeenkomstig de 'door God bevolen' richtlijnen inzake het 'land van Israel' handelt.

Premier Netanyahu, die getuige was van een demonstratie voor de moord op Rabin waar Rabin in een SS-uniform werd afgebeeld, is thans de zwaarst bewaakte premier uit Israels geschiedenis.

Netanyahu heeft overigens gezegd de gewraakte SS-fotomontage, die wel op het televisiescherm verscheen, niet vanaf het balkon te hebben gezien. Een phalanx van ten minste vier lijfwachten omringt Netanyahu voortdurend, en toen vorige week bij een herdenking plotseling het geweer van een soldaat afging werd de premier op de grond geworpen en lagen de lijfwachten meteen als een levend schild op hem.

    • Salomon Bouman