KNOFLOOKFEEST

Op 22 augustus vindt in het Franse plaatsje St. Clar, dat ten noord-westen van Toulouse ligt, het jaarlijkse knoflookfestival plaats. Op de Place de la Mairie zullen zo'n duizend liefhebbers een knoflookmaaltijd eten die traditiegetrouw begint met in witte wijn en knoflook gestoofde mosselen.

Daarna wordt er met véél knoflook gegrilde konijn gegeten en een salade met knoflookcroutons. Er is 'gewoon' ijs toe. In de buurt van St. Clar, volgens de bewoners de enige echte knoflookstad van heel Frankrijk, groeit zowel de witte knoflook, de ail blanc, als de paarsige knoflook, de ail violet. Beide soorten knoflook kun je er in enorme strengen kopen.

Een voorgerecht voor vier personen mét knoflook:

Mosselen met venkel en tomaat

4 grote vleestomaten

1 venkelknol

150 gram gekookte mosselen

1 teen knoflook

peper en zout

Snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit. Bestrooi de binnenkanten met een beetje zout. Snijd de venkelknol in zeer dunnen reepjes. Bewaar wat takjes groen. Controleer of de mosselen baardloos zijn. Meng venkel, fijngehakte knoflook en mosselen door elkaar. Vul de tomaten met dit mengsel en garneer met venkelgroen. Geef eventueel bij deze gevulde tomaten een sausje dat wordt gemaakt van gelijke delen mayonaise en zure room, waaraan groene peperkorrels en fijngehakte tuinkruiden zijn toegevoegd.

    • Anne Scheepmaker