Kleinbedrijf roept hulp van Wijers in bij parallelimport

GORINCHEM, 12 AUG. De belangenbehartiger voor kleine bedrijven KBN (Klein Bedrijf Nederland) roept minister Wijers van Economische Zaken op alles in het werk te stellen om de parallelimport weer mogelijk te maken.

In een brief die de organisatie naar de minister heeft gestuurd schrijft KBN dat de beperkingen op parallelimport haaks staan op vrije marktwerking en dat dit grote gevolgen heeft voor de parallelimporteurs, de detailhandel en de consument. “Gelet op het kabinetsbeleid inzake marktwerking is hier sprake van een volledig tegengestelde ontwikkeling.”

Door een rechterlijke uitspraak vorige week staat de goedkope import van merkartikelen en cd's van buiten de Europese Unie op de helling. De houders van licenties van merkartikelen kunnen nu import door anderen verbieden. Directeur Schouten zegt in een toelichting dat, als die situatie niet wijzigt, “er zeker enkele bedrijven failliet zullen gaan”.

KBN wil het liefst dat de situatie van voor de wetswijziging weer van kracht wordt. “Bij de Merkenwet gaat het erom dat een consument zeker weet dat hij een echt merk koopt. Maar de rechte stok van de Merkenwet wordt nu krom geslagen door de parallelimport te verbieden. Dat moet de minister herstellen.”

KBN is begin dit jaar opgericht om de belangen van bedrijven tot vijftien werknemers te behartigen. De club telt nu zo'n 2.500 leden en verwacht binnen een jaar twee keer zo groot te zijn. De Dutch Merchant Association, de club van parallelimporteurs, is bij KBN aangesloten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels al toegezegd te zullen onderzoeken of de beperkingen waar parallelimporteurs nu mee te maken krijgen ongedaan gemaakt kunnen worden. Dat goedkope import van cd's en merkartikelen van buiten de Europese Unie nu door rechterlijke uitspraken aan banden wordt gelegd is volgens het departement een onbedoeld effect van de verwerking van Europese richtlijnen in de Wet naburige rechten en bij de merkenrechtwetgeving. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de markten van parallelimport en de effecten die de wet hierop heeft.

“Het is nooit de bedoeling geweest de parallelimport te verbieden”, zegt een woordvoerster van het ministerie. “We kijken nu wat we kunnen doen en in hoeverre er monopolies ontstaan. Als we merken dat licentiehouders prijsafspraken maken, grijpen we meteen in. Of dat zo is weten we niet, maar ze hebben de schijn tegen.”

De woordvoerster stelt dat het moeilijk zal zijn de Europese richtlijn die er aan ten grondslag ligt te wijzigen. “Zo'n richtlijn kan je niet even snel wijzigen. We kunnen nu niet zoveel. Misschien komen we wel tot de conclusie dat we niets kunnen doen.”

Op grond van Europese regels is het merkenrecht vernieuwd. Een importeur die de licentie heeft een bepaald merk van buiten de Europese Unie in te voeren kan dat andere importeurs verbieden. De Wet naburige rechten regelt iets soortgelijks voor auteursrechten. (ANP)