Iran en Turkije tekenen contract over levering gas

ANKARA, 12 AUG. De Turkse premier, Necmettin Erbakan, heeft vanmorgen in Teheran een verdrag getekend voor de levering van Iraans aardgas aan Turkije, ondanks het risico van Amerikaanse sancties.

Op grond van de overeenkomst zal Iran Turkije vanaf 1999 aanvankelijk 2 miljard kubieke meter gas per jaar leveren maar die hoeveelheid na een beginperiode verhogen tot 10 miljard kubieke meter gas per jaar tot 2020. Hiervoor wordt de komende drie jaar een pijpleiding van 1,2 miljard dollar aangelegd tussen Tebriz in Iran en de Turkse hoofdstad Ankara, met een totale lengte van 1.320 kilometer.

Het aardgasverdrag stuit op scherpe kritiek van de VS, die zowel Iran als Libië economisch willen isoleren gezien de vermeende steun van deze landen aan moslim-terreurorganisaties. Vorige week tekende president Clinton de wet-d'Amato die Amerikaanse strafmaatregelen mogelijk maakt tegen niet-Amerikaanse bedrijven die investeren in de olie- en gasindustrie in Iran en Libië.

Turkse kranten meldden vanmorgen dat de prijs die Turkije betaalt 25 procent lager ligt dan die de Russen voor hun aardgas van Turkije vragen. Bovendien betaalt Turkije Iran voor 50 procent in goederen terug. Hierdoor wordt de Turks-Iraanse handel van ongeveer een kleine miljard dollar op jaarbasis belangrijk opgeschroefd. In Teheran is eveneens gesproken over de levering van elektriciteit door Iran aan Turkije.

Met de komst enkele weken geleden van Erbakan, de leider van de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij, als premier laat Turkije zijn oren minder naar de VS hangen. Erbakan wil de banden met de islamitische wereld aanhalen. Dat is de reden van zijn uitgebreide buitenlandse reis, waarvan Iran de eerste stop is. Hij bezoekt de komende dagen onder meer nog Pakistan en Indonesië.

Erbakan heeft in Teheran eveneens aangedrongen op een hechtere samenwerking in de strijd tegen de PKK, de Koerdische Arbeiders Partij, die in Zuidoost-Turkije in een guerrilla-oorlog is verwikkeld met het Turkse veiligheidsleger. De PKK opereert tevens vanuit Iran, evenals de buurlanden Syrië en Irak. Naar verluidt is de Turkse premier achter de schermen bezig om deze drie landen er toe te bewegen met Turkije rond de tafel te gaan zitten. De bedoeling van een dergelijke vier-landenconferentie is volgens de Turkse media tweeduidig: in ruil voor het afzien van steun aan de PKK zouden deze landen opgenomen kunnen worden in een nog op te richten islamitische vredesmacht in de regio ter bescherming van de Koerden in Noord-Irak. Momenteel is dat de taak van Provide Comfort, een door de Amerikanen geleide geallieerde luchtmacht die vanuit Turkije opereert.

    • Froukje Santing