Inworp hopeloos ouderwets

Past de inworp niet meer in dit voetbaltijdsgewricht? Bij het voetbaltoernooi om de Limburg Cup in Maastricht is afgelopen weekeinde geëxperimenteerd met een aantal nieuwe voetbalspelregels. Om aanvallend voetbal te bevorderen werd de inworp vervangen door een intrap en mochten de ballenjongens een nieuwe bal op de zijlijn leggen als de oude in de tribune was geschoten.

De vier deelnemende ploegen moesten bovendien voor de wedstrijd een strafschoppenserie afwerken om bij een eventueel gelijkspel al van te voren een winnaar te bepalen. Initiatiefnemer van het experiment is Sef Vergoossen, technisch directeur van MVV. Roda JC, dat in de finale VVV met 2-1 versloeg, won de Limburg Cup.

Waarom moeten de voetbalspelregels worden aangepast?

Vergoossen: “Bij het voetballen gaat het eigenlijk maar om één ding: de toeschouwers vermaken met interessant voetbal. Daarom moet je je constant afvragen hoe het spel aantrekkelijker kan worden gemaakt, zonder dat daarbij de aard van het voetbal wezenlijk wordt aangetast. Je moet dus niet de doelen vergroten of de buitenspellijn opschuiven, maar op een andere manier meer vaart en meer speeltijd in de wedstrijd zien te krijgen.”

Bent u tevreden met het experiment?

“Bij de finale tussen Roda JC en VVV werkte de strafschoppenserie vooraf zeer zeker. VVV had die gewonnen en dus moest Roda JC, toen het 1-1 werd, wel aandringen. Dat gebeurde ook. De intrap werd vaak kort genomen, maar de bal kwam wel sneller weer in het spel. Bij inworpen zie je vaak dat de bal eerst rustig op de borst wordt aangenomen voordat hij weer in het spel opgaat.”

Wanneer kunnen de nieuwe regels worden ingevoerd?

“Wat mij betreft mogen ze op 21 augustus, bij de start van het nieuwe seizoen, al tien ballenjongens inzetten. Daarvoor hoeven de spelregels niet te worden veranderd. Op de intrap moet misschien nog een half jaar worden getraind. Ik zal in elk geval snel eens met de KNVB bellen.”

Heeft u nog meer vernieuwende ideeën?

“Er moet ook iets met de hoekschop gebeuren. Ik denk dan aan een strafcorner zoals bij het hockey. Dat zorgt tenminste voor gevaar voor het doel. De huidige hoekschop levert te weinig resultaat op en is voor de aanvallende ploeg dus niet de beloning die het zou moeten zijn.”