Instructies NS wekken woede op 'doopfeest'

AMSTERDAM, 12 AUG. “NS Reizigers zal geen assistentie verlenen aan invalide passagiers van Lovers. Dat wil ik niet meemaken”, zei de getergde Amsterdamse wethouder van verkeer E. Bakker gisteren voordat hij de Kennemerstrand Expres mocht dopen voor zijn maiden trip. Hij sprak van een faux pas van de NS en “een kwestie van fatsoen”.

Ook de Velsense burgemeester F. Hertog gaf de NS ervan langs in zijn welkomstoespraak in IJmuiden. Hem vielen de schoenen van de voeten, zei hij. Het kon toch niet zo zijn dat de NS de concurrentie over de ruggen van gehandicapten wilde aangaan?

Het was een lijst met instructies voor het NS-personeel over hoe om te gaan met Lovers die de aanleiding vormde tot deze verontwaardiging. Om in een nieuwe en mistige situatie duidelijkheid te scheppen voor eigen personeel had de rayonmanager Amsterdam van NS Reizigers een lijst met 23 instructies opgesteld over wat wel te doen en wat niet. Geen ingangscontrole op het perron waar de Loverstrein binnenkomt bijvoorbeeld. Wel rondslingerende Lovers-folders opruimen. En geen assistentie verlenen aan reizigers van Lovers dus, ook niet aan gehandicapten. “Dat is ons ook nooit gevraagd”, legt een woordvoerder van de NS uit. Dat is een kwestie van nadere afspraken maken. In de instructie staat dan ook “zolang er geen overeenkomst is tussen NS Reizigers en Lovers”.

Hoewel zo'n overeenkomst er nog niet is, liet de NS vanmorgen in een persverklaring weten het “in hoge mate te betreuren” dat de instructies zijn uitgelegd als een verbod aan het personeel om Loversreizigers te helpen. Volgens Loversdirecteur P. Sul beschikt zijn bedrijf overigens over voldoende eigen faciliteiten om gehandicapten indien nodig in en uit de trein te helpen.