Honderd klachten per dag door rups

DEN HAAG, 12 AUG. Op het hoogtepunt van een plaag, veroorzaakt door de eikenprocessierups, hebben meer dan honderd inwoners van Asten (15.000 inwoners) per dag een huisarts bezocht met klachten, veroorzaakt door de rups. Dit schrijven de artsen H. Neumann en W. Koekkoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van deze week.

Waarschijnlijk hadden meer mensen klachten, maar gebruikten zij zalf die de arts aan familieleden had voorgeschreven, menen Neumann en Koekkoek. De rups sloeg dit jaar vooral in de gebieden de Peel en de Kempen toe. De beestjes veroorzaken via hun brandhaartjes irritatie bij mensen. Dit kan door direct contact met de haartjes maar ook indirect via de wind. De klachten variëren van huid- en oogirritaties tot astma-achtige klachten en koorts.

De jonge rupsen overwinteren in eivorm in de boomstam. In het voorjaar worden zij actief en voeden zich met het blad van voornamelijk de inlandse eik. Na de derde 'vervelling' krijgen de rupsen vele brandhaartjes. Dat kan oplopen tot 700.000 per insect. Deze minuscule haartjes hebben een pijlvorm en zijn van een weerhaakje voorzien, waarmee ze zich gemakkelijk in de huid vastzettten. De natuurlijke vijand van de vlinder, een sluipwesp, komt nauwelijks in Nederland voor. Deskundigen zijn druk bezig een middel te ontwikkelen tegen een volgende plaag. De rups heeft zich honderd jaar niet laten zien. De afgelopen zes jaar keerde het insect steeds terug. (ANP)